Staten tar över olja, el och telefonbolaget i Venezuela | Fria.Nu
Fria.Nu

Staten tar över olja, el och telefonbolaget i Venezuela

Hugo Chávez har börjat en ny period som president. Han svor president-eden på sitt eget sätt: Jag svär på Jesus, historiens största socialist. Han vill att det katolska Venezuela ska tycka om hans socialism.

President Chávez fick 63 procent av rösterna i valet den 3 december. Partierna som stöder Chávez har majoritet i parlamentet. Därför tycker Venezuelas regering att det är dags att fortsätta att förändra landet. De vill att telefon-nätet och en del av oljan och elektriciteten ska vara statlig.

Telefonbolaget CANTV blev privat i början av 1990-talet. Men nu ska det bli statligt igen. Staten ska också äga en del av oljan och elektriciteten.
Många företagare blev oroliga när de hörde nyheten. Priserna på aktier sjönk på börsen. Sedan sa regeringen att de ska betala skadestånd till ägarna till företagen som blir statliga. Då blev priserna på aktier lite högre igen. Flera USA-företag har investerat i telefoni, el och olja i Venezuela.
Chávez anhängare i huvudstaden Caracas jublade och ordnade marscher i staden. Den venezolanska staten har mycket pengar tack vare oljan. Priserna på el och telefoni kommer säkert att bli lägre när staten tar över.

Chávez har inte sagt hur han vill göra företagen statliga. Kanske ska staten bara bestämma mer om företagen. Det säger analytikern Luisa Palacios vid Barclays bank till nyhetsbyrån Reuters. Andra säger att det är bäst för företagen att flytta till andra länder.

Enrique González är en venezolansk ekonom vid tankesmedjan Analitica Consulting. Han säger att företagen kan bli korrumperade om de blir statliga. Venezuela är ett av de mest korrumperade länderna i Latinamerika. Därför kanske statliga tjänstemän kommer att ta en stor del av företagens vinster.

Chávez sa också att han tänker ändra grundlagen. Han vill bland annat att regeringen ska bestämma över Venezuelas riksbank. Dessutom kan man i dag bara välja om presidenten en gång. Hugo Chávez vill fortsätta som president nästa period, som börjar år 2013.

Oppositionen tycker att det är fel att Chávez vill vara president så länge. Men de är i minoritet och kan inte stoppa honom.
Regeringen har även börjat stoppa media som stöder oppositionen. RCTV är Venezuelas äldsta reklam-tv-kanal. Nyligen sa regeringen att RCTV inte får tillstånd att sända tv mer när deras tillstånd tar slut i maj. Många säger att Chávez vill straffa tv-kanalen för att den har kritiserat honom.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu