Nya kidnappningar väcker otäcka minnen i Argentina | Fria.Nu
Fria.Nu

Nya kidnappningar väcker otäcka minnen i Argentina

Luis Gerez blev kidnappad den 27 december. I september förra året försvann Jorge Julio López. Han hade vittnat mot en före detta polis. Är det personer som hade makt under den senaste militär-diktaturen, som attackerar vittnen som berättar om brott under 1970-talet? Många människor i Argentina har börjat tro det.

Under två dagar i slutet av december kidnappades 51-årige Luis Gerez. Han hade tidigare vittnat mot poliskommissarien som lät tortera honom i början av 1970-talet. 77-årige Jorge Julio López har varit försvunnen i fyra månader. Kort tid innan han försvann hade han vittnat mot sin Miguel Etchecolatz, en av den senaste militärdiktaturens agenter.Kidnapparna släppte Luis Gerez efter två dagar. Men Jorge Julio López är fortfarande försvunnen.

Under den senaste diktaturen styrdes Argentina av en militär-regim från 1976 till 1983. De lät kidnappa politiska motståndare från deras hem eller ute på gatan. Många kom aldrig tillbaka. Att Jorge Julio López inte har kommit tillbaka skrämmer därför många argentinare.

På 1970-talet samarbetade López med en vänsterorganisation i Los Hornos, en förort till Buenos Aires. Därför lät poliskommissarien Miguel Etchecolatz kidnappa honom några månader efter statskuppen 1976. López fördes till ett hemligt fängelse där han torterades med elchocker. Etchecolatz ledde tortyren. Först 30 år senare kunde López vittna mot sin torterare. Den före detta poliskommissarien blev dömd till livstids fängelse för mord, olaga frihetsberövande och tortyr.

Carlos Zamorano är advokat och människorättsaktivist. Han tror att personer som hade makt under militärdiktaturen har kidnappat López.– De vill skrämma vittnen i andra rättegångar till tystnad. Många poliser och militärer är rädda för att bli åtalade. Det finns inte längre amnesti-lagar som skyddar dem, säger Zamorano.Han säger också att en del vittnen i andra rättegångar har tappat minnet.År 2004 tog man bort amnestilagarna från 1980-talet. President Néstor Kirchner ville att man skulle ta bort amnestilagarna. Man såg det som ett bevis på att presidenten brydde sig om de mänskliga rättigheterna. Flera av diktaturens agenter har blivit dömda till långa fängelse-straff.

När Luis Gerez försvann reagerade regeringen snabbt. De sa att den som hjälpte till att hitta Gerez skulle få en stor belöning. Kirchner höll ett tal till argentinarna. Han lovade att inte stoppa rättegångarna mot de ansvariga för brotten under den senaste diktaturen.Kort tid efter Kirchners tal hittade man Luis Gerez i en förort till Buenos Aires. Gerez var omtöcknad. En del personer från oppositionen säger att regeringen ordnade Gerez kidnappning för att göra reklam för sig själv. Regeringen säger att det är löjligt att säga så.Om samma personer kidnappade Gerez och López, är fler vittnen i fara. Nu har regeringen gett vittnena mer skydd. Men människorätts-organisationerna fortsätter sina protest-marscher. De kräver att man ska leta reda på López. De låter inte regeringen glömma att ännu en argentinare har försvunnit, mer än 20 år efter att Argentina fick demokrati igen.Buenos Aires

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu