Stockholms Fria

Diskussionen om Tensta konsthall fortsätter

- För mig är det främst en demokratifråga. Det som hänt med Konsthallen är att man i vanlig ordning kört över Tenstaborna.

Det säger Maria Pilar Reyes i Tensta som är med och bildar en aktionsgrupp för att ge Tensta Konsthall tillbaka till Tenstaborna.

SFT har tidigare skrivit om hur styrelsen sparkade Gregor Wroblewski trots att Konsthallen varit framgångsrik och praktiserat ett socialt inriktat publikarbete.

- Styrkan med Gregor Wroblewski och curatorn Celia Prado är att de känner Tensta. Gregor vet genom sitt arbete som fältassistent vad ungdomarna i Tensta tycker och tänker och känner till deras bekymmer, säger Maria Pilar Reyes.

För henne är det självklart att de två är den bästa ledningen för Konsthallen.

- Men när en lokal kraft av hög kvalitet och dignitet växer upp ska den tryckas ner av majoriteten av politikerna här och centralt i stan. Det går bra så länge vi i Tensta håller på med lite hantverk och pyssel... I dagarna har konsthallsstyrelsen fått tre yngre konstnärer att ta över Tensta Konsthall. Det har skapat upprörda känslor i Konstsverige. I Dagens Nyheter har Ingela Lind uttryckt sin glädje över den nya Tenstaledningen, medan Lars O Ericson, en annan av DNs konstkriker, skriver till sina kollegor i två mejl, som SFT tagit del av: 'Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig att dessa personer, som ändå skapat sig viss cred i konstlivet, ens med tång skulle ha tagit i ett erbjudande från Johan Hiller och den styrelse som inte bara förstört Tensta Konsthall, utan fastmer ödelagt två kreativa människors livsverk'.

Han skriver också att Konstsverige borde arbeta för är att styrelsen avgår och att de som skapat Konsthallen återinsätts på sina poster. Han ställer frågan om konstkritiken har en moralisk förpliktelse att agera, 'exempelvis genom att låta en iskall medietystnad falla över verksamheten där, så länge marodörstyrelsen sitter kvar?'.

Gregor Wroblewski vill inte säga att de som tar över handlar oetiskt. De behöver jobb, men är oprövade. Kan de publikarbete? De vill de arbeta med konst, mode, design arkitektur, musik...

- Jag hade kanske inte valt just den gruppen, säger han.

Stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta försöker nu få Gregor Wroblewski att säga upp sig från den tjänst som socialsekreterare han varit ledig från under sin tid på konsthallen och styrelsen kräver att han ska lämna ut sina konstkontakter för att betala ut hela hans innestående fordringar för semester han inte tagit ut.

- Man ska väl platta till mig ordentligt, säger Gregor Wroblewski.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Munch målade själens källarskrubb

I år firas konstnären Edvard Munchs 150-årsjubileum. Niels Hebert påminner om några centrala verk och tecknar en skiss av konstnärens bakgrund, som lär ha varit ett rent helvete.

Fria Tidningen

SVT sätter ord på tystnaden

SVT:s dokusåpa Konstkuppen och dess programledare Lena Philipsson har sågats av kritikerna. Niels Hebert tycker att programmet är ett exempel på genial folkbildning.

Fria Tidningen

Krönika: Måttfullhet en grogrund till censur

Vad handlade revolutionen i Egypten om, på ett allmänmänskligt plan? Hur såg Egypten ut innan den 25 januari 2011? Niels Hebert reflekterar kring ett möte med filmaren Amal Ramsis, vars dokumentär Forbidden hade Sverigepremiär i förra veckan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu