Fria.Nu

Tillväxt utan att förstöra

Det här är den tredje artikeln i vår serie om hållbar utveckling. De tidigare har handlat om saker som behövs för att vi ska få en sådan utveckling. Vi behöver både teknisk utveckling och miljövänligare livsstil. Men hur ska vi göra för att

tekniken och livsstilen ska utvecklas på ett hållbart sätt? Vi behöver politik.

Folkhemmet är socialdemokraternas gamla ord för ett samhälle som tar hand om alla. I mitten på 1990-talet började socialdemokraterna tala om det gröna folkhemmet. De menade att Sverige skulle leda utvecklingen mot ett ekologiskt hållbart samhälle. Men vad händer i verkligheten?

Förra torsdagen kom regeringen med en ny plan för hållbar utveckling. Den handlar om ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet och hur vi kan vara rädda om ekonomin, människorna och naturen.

- Hållbar utveckling handlar om framtiden, säger miljöminister Lena Sommestad i ett pressmeddelande. Det handlar om att vi ska bli rikare och friskare, ha en god miljö och goda villkor för företag och människor.

Regeringen anser att utvecklingen mot ekologisk hållbarhet ska ge fler jobb. Den ska också göra så att mer pengar används i samhället (öka tillväxten). Utredarna, som har skrivit planen, säger att folk i andra länder vill köpa miljövänlig teknik. Tanken är att Sverige ska leda utvecklingen.

Man försöker göra det också. Nyligen reste 70 personer från Sverige till Kina för att göra

reklam för ett hållbart sätt att

utveckla städer. En av dem var Lena Sommestad. Regeringen tror att Kina kommer att behöva mycket miljövänlig teknik: 200 miljoner kineser beräknas flytta till storstäder mellan 2000 och 2010.

Mycket i regeringens plan handlar alltså om ekonomisk tillväxt. Men man vill inte att tillväxten ska förstöra miljön. Därför vill man använda ekonomiska styrmedel. Man vill göra så att det blir dyrt att förstöra miljön. Men hittills har man inte hittat så effektiva sätt. Det här föreslår utredarna:

l att man ska kunna betala för att få släppa ut farliga ämnen. Man ska kunna köpa och sälja den rätten.

l att man ska betala skatt när man använder naturens resurser, men betala mindre skatt för arbete (grön skatteväxling).

I Sverige ska man börja köpa och sälja rätten att släppa ut koldioxid. Det ska man göra nästa år. Kraftverk, värmeverk, järn- och stålverk och pappersbruk ska handla med utsläppsrätter. Industrierna får rätt att släppa ut mer än kraft- och värmeverken.

- Vi tycker att industrierna är viktigast. De ska ju konkurrera med andra, sa näringslivsminister Leif Pagrotsky till nyhetsbyrån TT i förra veckan.

Naturskyddsföreningen tycker att det blir för mycket koldioxid.

- Man skulle ju handla med utsläppsrätter för att minska utsläppen. Det har misslyckats grundligt, säger miljöchef Mona Blomdin på föreningens hemsida.

Men Lena Berglund, som är politiskt sakkunnig på miljödepartementet, tycker att det är bra.

- Vi har tagit hänsyn till både miljön och industrin, säger hon.

Skatteväxling är ett annat styrmedel. Man höjer skatten på allt som förstör miljön. Man sänker skatten på arbete. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet kom överens om att skatteväxla för 30 miljarder inom tio år. Hittills har det blivit lite mer än 10 miljarder.

- Vi vill undersöka skatteväxlingen. Vi tror att den kan bli effektivare, säger Lena Berglund.

För att kunna leva miljövänligt måste vi kunna resa miljövänligt. Enligt regeringens plan vill socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet satsa 373 miljarder på vägar och järnvägar fram till 2015. Men leder det till ekologisk hållbarhet? 107 miljarder kronor ska användas till järnvägar. Men 42 miljarder ska användas till nya vägar för biltrafik.

- Det är bra med nya vägar. Det finns inte tåg överallt i landet, säger Lena Berglund.

Staten har givit pengar till olika program. De ska ge jobb och hindra att vi ändrar på klimatet. Kommunerna fick 6,2 miljarder kronor 1998 till 2003 i stöd för ekologisk hållbarhet. Nu vill regeringen investera ännu mer 2005 och 2006. Det säger de i sin vårproposition (sitt förslag) till riksdagen.

Regeringen vill också att barn och ungdomar ska lära sig att leva miljövänligt. De menar att det är lättare att lära sig sådant när man är ung. Därför vill de att miljöfrågorna ska finnas med i skolan.

- Ett viktigt budskap är att vi behöver barn och ungdomar för att klara det här, menar Lena Sommestad.

Men det står inte i planen hur de ska göra. Utredarna skriver bara att regeringen har tillsatt en kommitté. Kommittén för utbildning för hållbar utveckling ska presentera vad de har gjort i

slutet av 2004.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Färre bilar ger plats för Europas fotgängare

Genom medveten planering kan man få invånare att välja kollektivtrafik eller cykel i stället för bil. På en konferens hos Svenska kommunförbundet presenterades flera goda exempel från Europa.

Biogasbil billigare om man kör mycket

Biogas är det mest miljövänliga drivmedel för fordon som finns i dag. Av miljöskäl är förmånsskatten 20 procent lägre för biogasbilar, och de kommer antagligen att undantas från trängselavgifter.

Regeringen vill ha tillväxt utan ökad miljöförstöring

För några år sedan lanserade social-demokraterna en vision om ett grönt folkhem. Men i praktisk politik prioriteras ekonomi oftast före miljöfrågorna. Även i regeringens uppdaterade strategi för hållbar utveckling ligger stor tyngd på ökad tillväxt och satsningar på export.

Ekonomiska styrmedel behövs för hållbarhet

Vår livsstil är miljömässigt ohållbar, men samtidigt vill få människor ändra sitt beteende. Miljövänligare teknik behövs men räcker inte. Vad kan få oss att leva miljövänligare och att efterfråga miljöanpassade produkter?

Ekonomiska styrmedel behövs för hållbarhet

Vår livsstil är miljömässigt ohållbar, men samtidigt vill få människor ändra sitt beteende. Miljövänligare teknik behövs men räcker inte. Vad kan få oss att leva miljövänligare och att efterfråga miljöanpassade produkter?

© 2024 Fria.Nu