• En stad som är fotgängarvänlig har större möjlighet att bli hållbar än en bilanpassad stad. På ett seminarium om hållbarhet framkom det att Stockholm
Fria.Nu

Färre bilar ger plats för Europas fotgängare

Genom medveten planering kan man få invånare att välja kollektivtrafik eller cykel i stället för bil. På en konferens hos Svenska kommunförbundet presenterades flera goda exempel från Europa.

Hur kan transportplanering och stadsutveckling knytas samman bättre för att skapa en hållbar utveckling? Det var temat för ett seminarium i Stockholm under måndag och tisdag. Seminariet arrangerades av Svenska kommunförbundet i samarbete med Stockholms stad och det europeiska projektet Planning and urban mobility in Europe, PLUME.

Goda exempel från utlandet och Sverige presenterades. Ett exempel är Zürich i Schweiz där man under de senaste decennierna genom en lång serie satsningar på kollektivtrafiken ökat andelen som reser med kollektivtrafik i stället för bil. Ruedi Ott, ansvarig för trafikplaneringen i staden, berättade att man satsat på eget utrymme för spårvagnar och buss, prioritering av kollektivtrafiken i trafiksignaler och nya spår.

Och vinsterna med detta har kanske inte bara med trafik och miljö att göra. Ott pekade på att Zürich enligt en internationell jämförelse är världsledande i fråga om livskvalitet.

Ett annat bra exempel är Köpenhamn där man begränsat biltrafiken genom trafiksaneringar och gatuombyggnader. Dessutom har staden starkt reglerat parkeringsmöjligheterna i centrum. Genom att satsa på cykelbanor, cykelfält och lånecyklar lyckades man öka cyklandet med 60 procent.

Jens Rörbech, tidigare teknisk chef i Köpenhamn, berättade att man genom utformning av platser och gator på ett medvetet sätt - med olika stenbeläggningar, träd och skulpturer - har åstadkommit en blandning av bilar och fotgängare, på de sistnämndas villkor.

- Staden är på väg att bli ett nöjescenter. Fundamentet är att det är en trevlig plats att vara på.

Ett resultat av biltrafikbegränsningarna är att man kunnat låta bli att bygga nya motorleder:

- Vi har bara en motorväg och den blev så ful att ingen ville bygga någon mer, sa Rörbech skämtsamt.

Det finns också andra sätt att minska bilanvändningen. Michael Glotz Richter från Bremen i Nordtyskland inledde med att be alla åhörare föreställa sig att de har en kundvagn hemma. Den skulle ta värdefull plats inne i hemmet.

- Vilken tur att de finns i affärerna i stället, konstaterade Glotz Richter. Varför inte göra samma sak med bilar?

I stället för att ha egen bil kan man vara med i en bilpool. Glotz Richter berättade att man i Bremen sedan 1990 byggt upp en bilpool med 3 280 medlemmar.

Den består av 110 bilar och man beräknar att varje bilpoolsbil ersätter mellan fyra och åtta privata bilar. Det innebär 6,8 miljoner kilometer mindre bilkörning per år, vilket minskar koldioxidutsläppen med 1 800 ton.

Även några svenska exempel redovisades - bland annat marknadsföring av cyklande i Gävle - men helhetsintrycket av seminariet var att en hållbar utveckling kräver mycket mer än några enstaka åtgärder inom trafik- och samhällsplanering.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tillväxt utan att förstöra

Det här är den tredje artikeln i vår serie om hållbar utveckling. De tidigare har handlat om saker som behövs för att vi ska få en sådan utveckling. Vi behöver både teknisk utveckling och miljövänligare livsstil. Men hur ska vi göra för att

tekniken och livsstilen ska utvecklas på ett hållbart sätt? Vi behöver politik.

Biogasbil billigare om man kör mycket

Biogas är det mest miljövänliga drivmedel för fordon som finns i dag. Av miljöskäl är förmånsskatten 20 procent lägre för biogasbilar, och de kommer antagligen att undantas från trängselavgifter.

Regeringen vill ha tillväxt utan ökad miljöförstöring

För några år sedan lanserade social-demokraterna en vision om ett grönt folkhem. Men i praktisk politik prioriteras ekonomi oftast före miljöfrågorna. Även i regeringens uppdaterade strategi för hållbar utveckling ligger stor tyngd på ökad tillväxt och satsningar på export.

Ekonomiska styrmedel behövs för hållbarhet

Vår livsstil är miljömässigt ohållbar, men samtidigt vill få människor ändra sitt beteende. Miljövänligare teknik behövs men räcker inte. Vad kan få oss att leva miljövänligare och att efterfråga miljöanpassade produkter?

Ekonomiska styrmedel behövs för hållbarhet

Vår livsstil är miljömässigt ohållbar, men samtidigt vill få människor ändra sitt beteende. Miljövänligare teknik behövs men räcker inte. Vad kan få oss att leva miljövänligare och att efterfråga miljöanpassade produkter?

© 2024 Fria.Nu