De vågar prata om hiv/aids | Fria.Nu
Göteborgs Fria

De vågar prata om hiv/aids

I Sesamhuset i Angered utanför Göteborg jobbar man bland annat med information om könssjukdomar. Personalen på Sesamhuset vill gärna nå människor från länder där hiv är vanligt. Men alla vill inte tala om det.

Sesamhusets personal brukar ordna informationsmöten. Ibland frågar de invandrarföreningar om de får ha möten hos dem. Men de är inte alltid välkomna.

- De säger ofta nej, säger Muna Dahl, som arbetar på Sesamhuset. Men när vi får komma blir det oftast bra.

Sesamhuset har funnits sedan 1997. Först riktade det sig bara till vuxna invandrare. Men sedan upptäckte man att skolornas sexualundervisning fungerar dåligt. Därför vänder man sig nu till ungdomar också.

Muna Dahl och hennes kollega Alem Zemo tycker att ungdomar vet för lite om könssjukdomar. Både ungdomar som är födda i Sverige och de som är födda i andra länder.

I februari blev en utredning om hiv och andra könssjukdomar klar. I rapporten står att det verkar som om ungdomar har börjat ta större risker de senaste åren. Hivsmitta sprids inte så mycket i Sverige, men andra könssjukdomar ökar väldigt mycket. Ungdomarna skyddar sig inte så ofta numera. Därför kan hivsmitta också bli vanligt.

Under 2002 upptäcktes 287 nya hivfall i Sverige. Nästan hälften av de smittade var födda i andra länder. De flesta kom från länder där hiv är vanligt. Också i Sverige är det större risk att de blir smittade, eftersom det svenska samhället är segregerat. Många människor från andra länder träffar mest andra från samma område. De som kommer från länder där hiv är vanligt vet ofta inte så mycket om hiv. Därför vill Sesamhusets personal gärna informera dem.

Sesamhuset är det enda informationscentret i Göteborg som är bra på att nå människor från andra länder. Men de måste söka pengar för ett år i taget. De vet inte hur länge de kan fortsätta sitt arbete.

- Förebyggande arbete är långsiktigt arbete. Det går inte ihop med kortsiktiga projekt, säger Alem Zemo. Aids har funnits i över 20 år nu och kommer att finnas länge till.

Göteborgs stad har funderat på att bestämma att Sesamhuset får finnas kvar i många år. Men vem ska betala? Kommunen vill att staten ska betala för huset. Staten vill att kommunen ska betala. I dag arbetar tre personer på heltid i Sesamhuset, och staten betalar.

Fakta: Hiv och aids:

o Hiv är ett virus. Det gör så att kroppen inte försvarar sig. De som drabbas blir väldigt känsliga. De kan dö av vanliga infektioner som annars inte är farliga.

o Man kan smittas av hiv på olika sätt. Man kan bli smittad om man har sex med någon som har hiv. Man kan också bli smittad genom att få i sig smittat blod. Allt blod som används på svenska sjukhus kontrolleras noga numera. Ingen smittas längre av blod från sjukhusen.

o För 25 år sedan upptäckte man de första hivsmittade i Sverige. Först var det nästan bara två grupper som blev smittade: homosexuella män och narkomaner som tog sprutor.

o Smittan överförs lätt när två män har sex. När en man och en kvinna, eller två kvinnor, har sex smittar viruset också. Men inte lika lätt. Sedan 1990 har de flesta blivit smittade genom sex mellan en kvinna och en man. De flesta har fått infektionen i andra länder. Man kan skydda sig med kondom.

o Sedan 1996 finns det mediciner mot aids. Medicinerna kan göra så att den som är hivsmittad inte får aids så fort. Men de hjälper inte mot hiv-infektionen. Medicinerna har allvarliga biverkningar. Man kan må dåligt och bli sjuk av dem. Dessutom finns det hiv-virus som tål medicinerna. Då hjälper de inte.

Annons

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu