• ”Vi har väntat på det här”, säger Zia Lodin, som städar på Ericsson i Kista.
Stockholms Fria

Städare går ut i strejk

På onsdag går Zia Lodin och 150 andra städare i Stockholm ut i strejk om inte parterna kommer överens innan dess.

Städare på tolv arbetsplatser i landet tas ut i strejk från den 15 juni. En av dem är Zia Lodin som arbetar på Ericsson i Kista.

– Jag och mina kollegor är beredda. Vi har väntat på det här, säger han.

Zia Lodin är avdelningsordförande i fackförbundet Fastighets Kistaavdelning och jobbar sedan tio år för städföretaget Inspira. Hans månadslön är 22 860 kronor. Facken kräver en höjning på 590 kronor, en summa som rekommenderats av LO och Svenskt näringsliv och som i vår slagits fast för flera branschers nya avtal.

Men arbetsköparna vill istället höja lönen procentuellt, något som skulle ge en hundralapp mindre, eftersom städarnas lön redan är så låg.

– Städbranschen ligger alltid efter. Men vi accepterar inte att bli sämre behandlade. Vi vill ha samma summa, annars ökar klyftorna ännu mer, säger Zia Lodin.

Vad betyder en hundralapp mer i månaden?

– Det blir mycket om man räknar ihop det varje år. När SL-kort och annat ökar i pris är det svårare att klara sig, särskilt då många jobbar deltid. Så det betyder jättemycket.

Själv jobbar Zia Lodin heltid och har fast anställning, vilket är ovanligt i branschen. Andra krav är förbättrade arbetsvillkor, till exempel att stoppa så kallad ”hyvling”, där arbetsgivare istället för att förhandla om uppsägning på grund av arbetsbrist sänker arbetstiden för alla eller ett antal anställda. Något som har ökat på senare år enligt Zia Lodin, som själv fått sin arbetstid sänkt vid ett tidigare tillfälle:

– Det är vanligt och jättedåligt. De tar en timme här och där, sen landar man kanske på tiotusen kronor per månad och måste hitta ett jobb till. Då kanske det är på 70 procent och du har redan 60. Konsekvensen på sikt blir sjukskrivningar.

Färre timmar på pappret betyder heller inte nödvändigtvis mindre arbete, tillägger han:

– Man måste hinna samma sak på kortare tid. Det blir stress, tjafs och problem, som många löser genom att stanna lite längre och arbeta gratis. Det finns på varje arbetsplats. De är rädda att förlora jobbet annars.

En av de viktigaste frågorna som Zia Lodin hoppas att strejken ska få bukt med är delade turer.

– Framför allt småbarnsföräldrar drabbas jättehårt. Ibland städar båda föräldrarna med delade turer. Om du ska jobba först klockan sex till tio och sen tre till sju, vad händer med barnen? Det finns inte dagis öppet klockan fem på morgonen eller på kvällen.

Dessutom sker städarbetet på upp till sju olika arbetsplatser samma dag, säger Zia Lodin.

– Det blir långa restider. Jobbet upptar hela familjens liv.

Vad tror du om era utsikter?

– Vi ger inte upp, och vi har stort stöd. Kollegor på andra platser vill också strejka, och kunderna, som självklart kommer att drabbas ganska hårt med sina fina kontor och många gäster från utlandet, de förstår. De irriterar sig på arbetsgivarna, inte på oss.

Fakta: 

Strejkvarsel hos Fastighets/Seko

•Här varslas städare i Stockholmsområdet: 120 anställda, Sodexo, Astra Zeneca i Södertälje; 6 anställda på Inspira AB vid OMX Stockholm och 24 anställda på Inspira AB på Coor Service Management, Ericsson Credit AB i Kista.

• Strejken rör kollektivavtalet mellan Almega, Fastighetsanställdas Förbund och Seko som sätter villkoren för serviceentreprenadarbeten vid företag anslutna till Almega.

• 26 000 personer i 870 företag berörs av kollektivavtalet. Utöver strejkvarslet på 12 av företagen varslas det om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad samt blockad mot inhyrning av personal mot allt arbete inom hela avtalet.

• Även i förra avtalsrörelsen 2013 bröt förhandlingarna samman. Fastighets och Seko varslade då om strejk på 20 arbetsplatser. Några timmar innan strejken skulle ha brutit ut kom parterna överens.

• 15 juni, samma dag som strejken kan bryta ut, deltar Fastighets i en internationell rättvisemanifestation för städare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lägerledare kräver betalt

Besvikna att Kommunal godkänt lön på 63-69 kr/tim – nu är 140 kommunala lägerledare med i eget fack.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu