• Tågvärden Maria Bogeblad och lokföraren Veronica Stehn var på Centralstationen för att se när förbundet Allt åt alla höll en manifestation till stöd för strejken.
Göteborgs Fria

Tågstrejken får starkt stöd

Sekos strejk på Öresundstågen har fått stort stöd från pendlare. På Facebook stöttar tusentals personer strejken och under veckan har manifestationer hållits i bland annat Göteborg.

76 000 resenärer beräknas ha påverkats när Öresundstågen och Snälltåget stannade natten till måndag efter att de Seko-anslutna tågvärdarna och lokförarna gick ut i strejk. Men trots att det försvårar resandet är många resenärer positiva.

I olika medier har resenärer uttryck sitt stöd i intervjuer och
Facebook-gruppen Vi pendlare stödjer Sekos strejk har nu 5 600 medlemmar och ökar stadigt. I gruppen har bland andra gruvarbetare, serietecknare, arbetsförmedlare, ombordpersonal på SJ, brevbärare, sjukskrivna och många andra lagt upp foton där de visar sitt stöd för strejken.

– Det är fantastiskt att så många visar sitt stöd för dem som strejkar, jag trodde inte att det skulle bli så stort, säger Jonas, initiativtagare till Facbookgruppen, som själv pendlar med Öresundståg varje dag.

Jonas vill inte ha med sitt efternamn i tidningen eftersom han själv har en osäker anställning. Han och berättar att han bland annat startade Facebookgruppen för att han är trött på mediebilden vid arbetsmarknadskonflikter.

– I media framställs det ofta ur användarnas perspektiv och hur störigt det är att inte kunna pendla eller få sjukvård. Det är väl den lättaste storyn att träffa irriterade personer på stan. Men det är en viktigare vinkel att det inte är arbetarna som är ansvariga för situationen utan arbetsgivarna, säger Jonas.

Men den här gången har det låtit annorlunda. Det märker man också av hos Seko.

– Vi märker mer positiva tongångar nu, säger Erik Sandberg, biträdande kommunikationschef hos Seko. Det är väldigt kul att vi får ett brett stöd från resenärer. Det är klart att vi får enstaka mejl från folk som är förbannade men den övervägande delen av vår mejlskörd är positiva kommentarer från personer som säger "kämpa på" eller "vi stödjer er".

I Göteborg arrangerade förbundet Allt åt alla en manifestation på Centralstationen på tisdagseftermiddagen där de satte upp avspärrningstejp med texten "osäkert arbete pågår" vid spår 14 där Öresundstågen brukar gå.

– Vi vill visa solidaritet med de strejkande tågarbetarna och visa att de inte står själva, säger Joel Celander från Allt åt alla.

Några som var på plats vid spår 14 var tågvärden Maria Bogeblad, som även sitter i Seko-klubben inom Veolias styrelse, och lokföraren Veronica
Stehn, medlem i Seko.

– Jag gick hit för att se dem som stöttar oss, det sporrar oss att kämpa vidare för våra rättigheter, säger Veronica
Stehn, som säger att de som anställda på tågen har stor möjlighet att påverka arbetsmarknaden.

– Får Veolia igenom det här kommer det gå igenom i andra branscher också. Men vi är så starka för vi har många medlemmar och påverkar infrastrukturen, säger Veronica
Stehn.

Inför strejken berättar de att de fick klappar på axeln av resenärer som önskade lycka till i kampen.

– Jag är förvånad över det oerhörda stödet vi har fått, men jag tänker att många av dem som reser med tågen också är LO-medlemmar. Vi kämpar för deras rättigheter lika mycket som våra, säger Maria
Bogeblad. Det här är så stort, hela samhället kommer påverkas om de hittar kryphål att smyga igenom om och om igen och försämra villkoren. Vi visar att man gör inte på det viset.

Fakta: 

Detta har hänt

• Klockan 3.00 natten till måndag löstes fackförbundet Sekos konfliktåtgärder ut och mellan 250-300 lokförare och tågvärdar hos Veolia gick ut i strejk.

• Bakgrunden är att Veolia varslat 139 tågvärdar och 115 lokförare om uppsägning. Flera av dessa har sedan erbjudits att söka sitt jobb på nytt fast då med försämrade villkor – reducerade arbetstider och lägre lön.

• Strejken berör alla Sekos medlemmar inom Öresundståg och Snälltåget. Öresundståg konstaterar på sin hemsida att "Många av tågvärdarna och lokförarna är Seko-anslutna. Det får så stora konsekvenser att det blir svårt att bedriva någon Öresundstågstrafik överhuvudtaget."

• Parterna har ännu inte tagit upp förhandlingarna igen, och det finns ingen tidpunkt för när detta kan ske.

• Enligt en Sifo-undersökning stöttar 59 % Sekos strejk, endast 7 % stöttar motparten Veolia. 34 procent uppger att de inte har någon åsikt. De som deltagit i undersökningen är 2 000 personer boende i Blekinge, Skåne och Hallands län.

Uppdatering 4 juni kl 12.11: Seko varslar om utökad strejk

Någon lösning i konflikten är fortfarande inte i sikte och nu varslar Seko om strejk även för medlemmar som arbetar med Kustpilen, ett tåg som trafikerar sträckorna Linköping-Kalmar och Västervik-Linköping.

Varslet innebär strejk och arbetsnedläggelse för 60 Seko-anslutna anställda inom Kustpilen. Arbetsuppgifterna sätts också i blockad, därmed får ingen annan får utföra det arbete som omfattas av strejken. Stridsåtgärderna träder i kraft den 17 juni klockan fyra.

Seko skriver i ett pressmeddelande att motpartens förslag för Kustpilen kan liknas vid en "timanställningsskandal".

– Veolias förslag till ny organisation för Kustpilen är ännu sämre än planerna för Öresundståg, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko i pressmeddelandet.
 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Strejk hotar Älvsnabben

Seko varslar om strejk från den 4 november, vilket berör Älvsnabben. Almega svarar med lockout.

Göteborgs Fria

Städare går ut i strejk

”Vi accepterar inte att bli sämre behandlade”, säger Zia Lodin som vill se bättre arbetsförhållanden i en bransch där få jobbar heltid.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu