• 2007 svepte orkanen Gustav med sig flera hus på ön Isle de Jean Charles.
Fria Tidningen

USA får sina första klimatflyktingar

De sista delarna av ön Isle de Jean Charles i delstaten Louisiana i USA slukas nu av vågorna. Öns invånare omplaceras som USA:s första klimatflyktingar.

Endast två procent av det som år 1955 var en 22 000 tunnland stor ö finns kvar. Ön Isle de Jean Charles i Mississippiflodens deltaområde i södra USA har de senaste åren blivit allt smalare på grund av saltvatteninträngningar och höjda havsnivåer.

– Jag brukade stå på mina föräldrars veranda och se ut över fältet som då var fullt av träd, minns 64-åriga Wenceslaus Billiot som växte upp på ön.

– Nu när du står på den verandan ser du inget annat än vatten, berättar han för Deusche Welle.

Wenceslaus Billiots familj bodde på ön under åtta generationer och liksom majoriteten av öns invånare tillhör de urfolket Biloxi-Chitimacha-Choctaw, som levt på ön sedan början av 1800-talet. Av de över 100 familjer som bodde på ön på 1970-talet är nu bara 27 kvar och de tvingas snart också flytta. Ön håller på att försvinna som en effekt av människans miljöförstöring.

Under årens lopp har oljeindustrin skurit kors och tvärt genom Louisianas våtmarker och lämnat milslånga kanaler efter sig. Saltvatten från havet har därmed kunnat ta sig in vilket skadat regionens ekosystem. Den värsta konsekvensen av saltvatteninträngningen är att den dödar trädens och växternas rötter. Då rötterna inte längre håller i marken orsakas erosion. Avsaknaden av träd har också gjort ön mycket utsatt för återkommande stormar och orkaner som svept med sig delar av ön. Slutligen har den globala uppvärmningen orsakat att vattennivån i Mexikanska golfen höjts och därmed översvämmar kusten – dödsstöten för den lilla ön.

I januari utannonserade USA:s departement för bostäder och stadsutveckling bidrag på sammanlagt en miljard dollar till 13 delstater för att hjälpa samhällen att anpassa sig till klimatförändringarna, genom till exempel dammbyggen och dräneringssystem. Bidraget på 48 miljoner dollar till Isle de Jean Charles skiljer sig dock från de andra – det är det första statliga bidraget för att flytta ett helt samhälle som drabbats av klimatförändringarna – landets första klimatflyktingar. Omplaceringsprojektet för öns nuvarande och tidigare invånare till fastlandet kommer att påbörjas år 2022.

Mellan 50 och 200 miljoner människor, framför allt lantbrukare och fiskare, kan år 2050 ha tvingats lämna sina hem på grund av klimatförändringarna, enligt FN-universitetet och Internationella organisationen för migration, IOM. På klimattoppmötet i Paris i december kom världens stater överens om att arbeta för att världens medeltemperatur inte ska överstiga 2 grader för att hindra utvecklingen. Men för Isle de Jean Charles är det för sent.

– Vissa platser på jorden kommer inte att kunna räddas, även om ett nytt klimatavtal sluts, säger Wenceslaus Billiot och tilläger att han hoppas att Isle de Jean Charles öde kan hjälpa till att snabba på insatserna för andra låglandsregioner och människorna som bor där.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu