Anmälan mot SFM läggs ner | Fria.Nu
  • Uthyrningen av Lundbystrands sporthall stoppades av kommunen.
Göteborgs Fria

Anmälan mot SFM läggs ner

Anmälan mot en person med kopplingar till Jag är muslim-konferensen som skulle hållits i Lundbystrands sporthall i slutet av mars läggs ned. Det meddelar Säpo till Göteborgs fria tidning.

Anledningen är att den anmälda personen är oskyldig, skriver Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, i ett mail.

Men därefter är det locket på.

”Vem som står som anmäld och vilket brott det rörde sig om går vi inte in på.”

Han trycker också på att det enbart var en anmälan och inte en inledd förundersökning.

­– Att en anmälan görs betyder inte att en person är misstänkt, att förundersökning är inledd eller att det görs en brottsutredning. Precis som Polismyndigheten är vi skyldiga att motta eventuella anmälningar för att se om man kan gå vidare. I det här fallet upprättades en anmälan som sedan lades ner, säger Fredrik Milder.

Efter anmälan gjordes drog kommunen tillbaka uthyrningen av sporthallen och konferensen stod därmed utan lokal. Tio organisationer skrev då ett öppet brev med frågor om hur Göteborgs stad kan garantera gruppens mötesfrihet och hur arbetet mot våldsbejakande extremism förhindras att göra ingrepp mot Göteborgs muslimers demokratiska fri- och rättigheter.

– SFM, Sveriges förenade muslimer, har från början varit tydliga med att beslutet som kommunen tog mot föreningen varit problematisk. Att Säpo nu lägger ner anmälan så pass snabbt borde medföra att kommunen ser över sin brist på praktisk tillämpning av mänskliga rättigheter, säger Amanj Aziz, kontaktperson i ärendet från det öppna brevets sida.

Han efterfrågar också en offentlig ursäkt från kommunen.

– Det hade också varit bra att går ut med en offentlig ursäkt och samtidigt lova att införa rutiner som förhindrar att något liknande någonsin händer igen.

Han menar att anmälan och kommunens beslut har skadat föreningen mycket.

– Beslutet har inneburit en oerhörd stigmatisering av SFM och deras verksamhet. Därför måste föreningen få en tydlig upprättelse, säger Amanj Aziz.

Michael Ivarson, direktör på social resursförvaltning i Göteborgs stad, och ansvarig inom staden för frågan om våldsbejakande extremism säger att han är förvånad över Säpos beslut.

– Jag är förvånad över att det kom så pass snabbt. Det är en allvarlig anklagelse som riktades mot föreningen och det borde ta en del tid att utreda, säger han.

Samtidigt menar Michael Ivarson att beslutet inte förändrar stadens ställningstagande när det gäller uthyrningen av lokalen.

­– Det var rätt beslut som togs utifrån den informationen vi hade då.

Har du förståelse för att många medlemmar i Sveriges förenade muslimer känner sig stigmatiserade efter anklagelsen och de problem den inneburit?

­– Jag kan förstå att det är en svår situation för föreningen och svårt att förhålla sig till denna typ av anklagelse och heller inte ha information om vad anmälan rör, säger han.

Michael Ivarson säger också att denna händelse inte ska påverka föreningens möjligheter att i framtiden exempelvis hyra en lokal av kommunen.

– Anmälan är nedlagd och då ska inte föreningen drabbas av detta. Det blir en ny värdering i vanlig ordning om eller när det blir aktuellt med en ny uthyrning, säger han.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu