• Gemensamt beslutade majoriteten av de som tvingas flytta att inte packa sina väskor, utan lugnt och fredligt vägra att gå på bussarna.
Fria Tidningen

Asylsökande tvångsförflyttas med kort varsel

Med 30 timmars varsel fick ett hundratal asylsökande besked om tvångsförflyttning från Dalagärde Vandrarhem i Göteborg. Vid 15-tiden på fredagen har endast ett tiotal personer gått på bussarna.

På onsdagskvällen fick cirka 130 asylsökande som bor på Dalagärde Vandrarhem på Hisingen en lapp från Migrationsverket med information om att de måste flytta till andra boenden under fredagen.

– Vi blev chockade när vi såg lappen. Jag har bott här i ett och ett halvt år, det här är mitt hem, säger Gabriel Abdulahad som är en av de drabbade.

Representanter från Migrationsverket höll ett informationsmöte på torsdagen och där medverkade Ellen Huttu Hansson, vän till flera av de asylsökande.

– Vi fick inte ställa några frågor utan bara lyssna. De fick ställa sig på kö och fick varsin post it-lapp med ett ortsnamn på, som många av dem aldrig har hört talas om eller i vilket fall inte har någon relation till. Några har fått Mellerud och Karlstad bland annat, säger Ellen Huttu Hansson.

Majoriteten av personerna som måste flytta beslutade gemensamt att vägra att packa och gå på bussarna. Under fredagen har det förts dialog mellan representanter för Migrationsverket, för Röda Korset och för de asylsökande. Runt klockan 15 åkte tre bussar, men då hade endast nio personer stigit på.

– Vi som är kvar vet inte vad som kommer att hända. Vi vet inte om vi kommer att sova inne eller ute i natt, säger Gabriel
Abdulahad på fredagseftermiddagen. Dialogpolis var även på plats under eftermiddagen för att veta hur de ska gå vidare om de asylsökande inte går med på att flytta. Enligt Gabriel
Abdulahad och Ellen
Huttu Hansson är Migrationsverkets representanter upprörda över att så få har gått med på att flytta.

– Vid informationsmötet sa de att om personerna som skulle flyttas gjorde motstånd på något sätt så skulle de bli av med sin dagsersättning och att det skulle ge konsekvenser för hur deras fall behandlas av Migrationsverket. När vi ifrågasatte det här tog de tillbaka det, men det är ändå allvarligt att hota människor som befinner sig i den här situationen. Nu när bussarna åkte sa de att de som är kvar inte kommer att ha någon giltig adress och därmed kan deras ärenden inte behandlas, vilket på sätt och vis är i linje med de tidigare hoten, säger Ellen
Huttu
Hansso
n.

Anledningen till att de måste flytta är att asylboendet ska användas som ankomstboende för nyanlända.

– Det är brist på ankomstboenden och under de första dagarna när de nyanlända ska skrivas in hos Migrationsverket är det nödvändigt att de bor nära en ansökningsenhet, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Hon säger att den korta tiden mellan beskedet och flytten beror på att Migrationsverket själva fick information om att platserna behövs till nyanlända samma vecka.

– Vi har all förståelse och respekt för att det här är jobbigt för de som måste flytta. Vi tycker också att situationen är olycklig och det är inget vi vill göra, men vi måste fullfölja vårt uppdrag och ge nyanlända platser i samma kommun som ansökningsenheterna, säger Guna Graufelds.

Och hoten om indragen dagsersättning och påverkad asylprocess hoppas hon beror på misskommunikation.

– Jag var inte med på mötet, men jag hoppas att det är ett missförstånd som har uppstått. Prövningen om en persons behov av skydd ska inte påverkas av vad som händer på boendet, det är två helt skilda processer.

Gabriel Abdulahad fick en liten ort utanför Göteborg som han inte känner till på sin lapp. Flyttar han dit förlorar han praktikplats och vänner som han har skaffat sig i stan. Därför är han en av dem som inte går på bussarna som står och väntar utanför vandrarhemmet.

– Jag vill inte behöva ryckas bort och starta upp mitt liv på nytt, säger han.

Under fredagen var Ellen Huttu Hansson på plats vid boende för att stödja sina vänner.

– De är väldigt oroliga över att behöva ryckas upp från den här platsen där de har etablerat sig. Flera av dem har själva betalat avgifter för att lära sig svenska och har engagerat sig i olika aktiviteter.

– Jag sjunger i samma kör som flera av de här personerna. Några av oss har planer på olika projekt ihop, det här är en väldigt konstig situation, säger Ellen Huttu Hansson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu