• Många har anmält sig för att inhysa en bostadslös asylsökande eller flykting i sina hem i Österrike och Tyskland.
  • Mareike Geiling vid Refugees welcome.
Fria Tidningen

Privatpersoner hyr ut rum till flyktingar

Vanliga lägenheter istället för flyktingförläggningar? Det är idén med Refugees welcome, som parar ihop människor som har ett extrarum hemma med asylsökanden som söker boende.

Allt fler europeiska länder har svårt att hitta boende till de många asylsökande som kommer. Många hänvisas till flyktingförläggningar eller undermåliga boenden ute på landsbygden med dåliga kommunikationer och långt bort från andra människor. Samtidigt finns många privatpersoner som kan tänka sig att hyra ut ett rum om de bara ges chansen. Det visar det boendeprojekt som just nu är igång i Tyskland och Österrike. Organisationen Refugees welcome matchar asylsökanden med människor som kan tänka sig att hyra ut.

25-årige Uche Daniel från Nigeria och österrikiska Patricia Harti och 24-åriga Simone Fidler är några av dem som blivit matchade. I lägenheten i Wien sitter de uppkrupna i soffan tillsammans då de får besök av nyhetskanalen Al Jazeera.

– Jag undrar varför det här inte har gjorts tidigare, säger Simone Fidler.

– Människor tvingas sova i tält, medan det finns så många lediga rum.

Refugees Welcome grundades i Tyskland i november förra året och introducerade i Österrike i januari. 88 asylsökanden och flyktingar har hittills matchats med lediga rum hemma hos olika människor i de två länderna. Och konceptet är på gång i flera länder. Organisationen har fått förfrågningar från grupper i både Grekland och Portugal och även från Australien och USA.

– Vi är väldigt glada över alla matchningar och vi har fått jätte bra respons från de som delar lägenhet. Många säger att det berikar dem jätte mycket, säger Mareike Geiling från organisationen.

Konceptet är inte bara ett sätt att lösa bostadsbristen, utan fungerar även som en viktig komponent i integrationen. För även om den österrikiska regeringens policy är att verka för integration, har Uche Daniel inte fått något som helst stöd berättar han. Men tack vare sin nya lägenhetskompis har Patricia, Simone och Uche fått en ny oväntad vänskap och de har redan bestämt sig för att fira jul ihop.

– Jag tror att jag kommer lära mig mycket av dem, säger Uche Daniel.

Fakta: 

Så fungerar det

Den som har ett rum att hyra ut registrerar sig på hemsidan refugees-welcome.net och anger information om boendet.

En frivilligorganisation sätter den/de som vill hyra ut i kontakt med en flykting eller asylsökande i samma stad.

Om personerna kommer överens om en inflytt hjälper Refugees welcome till att hitta finansiering till hyran. Den asylsökande betalar antingen hyran själv, får hjälp av organisationen eller genom eventuella bidrag från staten.

Den nya lägenhetskompisen flyttar in och parterna har alltid möjlighet att kontakta Refugees welcome om de behöver någon form av stöd eller hjälp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu