• En skadad person utanför kulturcentret där hjälparbetet till Syiren samordnades.
Fria Tidningen

Unga biståndsarbetare dödade i självmordsattack

30 personer har dödats och minst 100 skadats i en explosion i den turkiska staden Suruc, nära gränsen till Syrien. Det misstänkta självmordsdådet ägde rum vid ett kulturcenter där volontärer befann sig för att samordna hjälparbetet till Kobane.

Det var under måndagen som explosionen utlöstes vid det kurdiska kulturcentret Amara i den turkiska staden Suruc. Kulturcentret har fungerat som en samordningsplats för hjälparbetet till Syrien. Bland annat den svenska politikern Evin Cetin (S), som fortfarande är kvar i staden, har befunnit sig där.

– Om vi inte hade åkt ut för att organisera inköp i dag, då hade vi varit på plats, säger hon till SvD.

30 personer dödades och minst 100 skadades, de flesta ungdomar från ett socialistiskt förbund som samlats på centret för att hjälpa till med återuppbyggnaden av den syriska staden Kobane, som ligger en kvarts bilresa bort.

Terrororganisationen IS, som fram till januari i år kontrollerade Kobane, misstänks för attacken.

– Genom att slå till mot kulturcentret, slår IS till mot allt biståndsarbete som sker in till Kobane, säger Evin Cetin till SvD.

Senare under måndagen hölls protester i Istanbul, som blossade upp rejält sedan en artikel som hävdar kopplingar mellan den turkiska regimen och IS spridits, enligt SVT:s reporter på plats. Protesterna avbröts av polis som sköt tårgas och gummikulor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu