”Vi närmar oss Nato utan en demokratisk debatt” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Vi närmar oss Nato utan en demokratisk debatt”

I veckan pågår en av världens största militära övningar i norra Sverige. Övningen är en provokation mot Ryssland och innebär att Sverige tar ett steg närmare Nato, säger fredsforskaren Svante Karlsson. Övningsledaren Jörgen Olsson håller inte med.

– Övningen innebär framför allt två saker. Det första är att vi successivt närmar oss Nato, utan att vi har en demokratisk debatt om det. Det andra är att relationen mellan Sverige och Ryssland påverkas. Ryssland kommer inte att se Sverige som ett neutralt land, om de någonsin har gjort det, säger Svante Karlsson, docent i freds- och utvecklingsforskning på Göteborgs universitet.

Sedan 2004 har det hållits flera internationella militärövningar på svenskt territorium. I måndags började militärövningen Arctic challenge exercise, som förkortas ACE. Övningen kommer att pågå i nästan två veckor. Sammanlagt kommer 100 flygplan att vara i luften samtidigt och öva luftstrid. Övningsområdet sträcker sig över en tredjedel av Sveriges yta. I den deltar förutom värdländerna Sverige, Norge och Finland även bland andra USA och Storbritannien. Enligt Försvarsmakten är det en av världens största militära övningar under 2015.

– Det är en provokation mot Ryssland. Vi gör övningar som går ut på att vi trimmar oss tillsammans med Nato, i händelse av kris. Varför gör man övningen i Sverige nära gränsen till ryskt territorium? Hade inte Ryssland legat där det ligger så hade man haft övningen på en annan plats, säger Svante Karlsson.

Han anser att det finns ett tydligt samband mellan den senaste tidens ryska kränkningar av svenskt luftrum och de internationella övningar med Natoländer inblandade som sker på svenskt territorium. Ryska kränkningar som enligt honom kommer att bli ännu vanligare i framtiden.

– Vi kan förvänta oss fler ryska provokationer, med ryska flygplan i svenskt luftrum, säger han.

Jörgen Olsson, som är övningsledare för ACE, anser att det finns många ekonomiska och miljömässiga förklaringar till att övningen hålls i norra Sverige.

– Vi får väldigt mycket effektiv övning till en låg kostnad, säger han.

Och om svensk militär ska kunna delta i internationella fredsbevarande insatser under FN-mandat, så är det viktigt att länderna övar tillsammans, säger Jörgen Olsson. Han jämför med ett fotbollslag med elva duktiga spelare från olika länder. För att det ska kunna bli ett bra lag måste man öva på att spela tillsammans.

– Vi måste lära oss prata samma språk.

Att den här typen av övningar skulle leda till ökad kapprustning mellan Sverige och Ryssland är inte en åsikt han delar med Svante Karlsson.

– Det här inte uttryck för kapprustning, jag delar inte den uppfattningen, snarare tvärtom. Men du vet ju att den säkerhetspolitiska arenan har förändrats sedan 2012 på grund av det som skett med våra grannar i öst. Jag tänker på Ukraina och Georgien. Klimatet har hårdnat och det är inte för att vi har gjort några förändringar i vårt uppträdande. I början och mitten av 90-talet var det i genomsnitt en kränkning om dagen i det svenska luftrummet.

– Det som händer nu är ingenting nytt, det har bara kommit tillbaka igen och det är inte för att vi har ändrat vårt beteende.

Fakta: 

flygövningar som Fria Tidningen skrivit om:

2009 arrangerades Loyal arrow som då var den första och största Natoledda övningen någonsin på svensk mark. Länder som USA, Storbritannien och Tyskland deltog.

Våren 2012 arrangerades Cold response, en svensk-norsk militärövning där ett Herculesplan kraschade i Kebnekaise-massivet.

I augusti 2012 arrangerade Försvarsmakten för fjärde gången den internationella flygövningen Nordic air meet, där stridsflyg från sex olika länder deltog.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu