Fel att hindra män att ha kjol på jobbet | Fria.Nu
  • Har till exempel kvinnor rätt att bära kjol på en arbetsplats så har även män rätt att göra det.
Fria Tidningen

Fel att hindra män att ha kjol på jobbet

Din arbetsgivare har inte rätt att bestämma om du ska ha en manlig eller kvinnlig uniform på jobbet. Det har du rätt att bestämma själv. Det har fackförbundet Unionen tydliggjort i en rättsutredning.

Arbetsköparen har rätt att bestämma över din klädsel. Den kan bestämma att du ska klä dig diskret eller att du ska ha uniform. Men den har inte rätt att definiera din könsidentitet. Har till exempel kvinnor rätt att bära kjol på en arbetsplats så ska även män och transpersoner ha rätt att göra det.

Sommaren 2013 skapade omkring 15 manliga konduktörer och lokförare på Roslagsbanan i Stockholm en världsnyhet när de gick till jobbet i kjol. På den tiden fanns det inga shorts i deras uniformer och när värmen kom var det flera män som föredrog kjol framför varma långbyxor.

Erik Bröms var en av dem. Han arbetar fortfarande på som lokförare på Roslagsbanen och minns de reaktioner han fick när han gick till jobbet i kjol.

– Jag fick mest positiva reaktioner, inga negativa. En del tyckte det var snyggt, en del att det var kul och andra att det var strongt att ta upp kampen.

Erik Bröms och hans kollegor mötte inte heller några negativa reaktioner från sin arbetsgivare. Då handlade kampen framför allt om de manligt kodade uniformerna var alldeles för varma. Lite senare den sommaren fick de anställda möjlighet att shorts som en del i uniformen och då slutade många av männen att bära kjol.

– Jag tycker egentligen bättre om att ha shorts. Men jag har fortfarande kvar kjolen i mitt skåp. Den kan vara bra att ha under riktigt varma dagar eftersom den är svalare än shorts.

Men alla män som har haft kjol på jobbet har inte blivit lika positivt bemöta. När tågvakten Niclas Storm gick till sitt jobb i tunnelbanan i kjol sommaren 2002 höll det på att kosta honom jobbet.

Niclas Storm kallades in på kontoret och blev ombedd att skriva under på att han inte skulle bryta mot klädkoden igen.

Men så här får en arbetsköpare absolut inte göra. Sedan år 2009 innehåller diskrimineringslagen ett förbud mot diskriminering som har samband med könsöverskridande identitet eller uttryck och med Unionens rättsutredning är det nu ännu tydligare vad som gäller.

– Jag tycker att det är bra att facket har tagit upp det här. Varje individ har rätt att välja uniform utifrån sina egna premisser, säger Erik Bröms.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu