• Malin fick besked att hon skulle få vänta i flera veckor för abortrådgivning på Södersjukhuset i Stockholm.
Fria Tidningen

Malin, 23, kunde ha fått vänta i veckor

Normalt ska det ta en vecka att få en besökstid på en abortklinik i Stockholm. Men 23-åriga Malin fick besked att hon skulle kunna få vänta flera veckor.

När Malin hade bestämt sig för att göra abort så gick hon till ungdomsmottagningen för att få hjälp. Där fick hon en broschyr med kontaktuppgifter till alla abortmottagningar i Stockholm och en rekommendation att i första hand kontakta tre mottagningar. Hon började ringa runt och fick nedslående besked.

– Det var minst två veckors väntetid till Läkarhuset och på Södersjukhuset sa de att det normalt tar några veckor för att få komma på besök, berättar Malin.

Slutligen ringde hon till Karolinska sjukhuset, som hon också hade blivit rekommenderad, och där fick hon en tid inom några dagar och kunde genomföra en medicinsk abort dagen efter besöket. Men att hon hade kunnat bli tvungen att vänta flera veckor om hon inte hade kontaktat Karolinska sjukhuset skrämde henne.

– Det kändes konstigt och jag fick panik när jag hörde att jag skulle kunna få vänta så länge. Om jag inte hade fått en tid så snabbt hade jag kanske varit tvungen att få göra en kirurgisk abort.

Vad var det som skrämde dig med en kirurgisk abort?

– Att det är ett större ingrepp, man blir nedsövd, kan känna mer smärta och det finns större risker med det. Men också att jag då skulle vara i ett oönskat tillstånd som gav mig ångest.

Lena Marions är överläkare på kvinnokliniken på Södersjukhuset och universitetslektor vid Karolinska institutet. Hon blir förvånad att Malin har fått beskedet att det skulle dröja flera veckor innan första besöket.

– Vi brukar ha kort väntetid, högst brukar det handla om en vecka. Men det kan variera beroende på om det helg, till exempel om det är många röda dagar som det var nu i julas, säger hon.

Hon upplever att tillgängligheten har blivit mycket bättre för abortvården i hela Stockholm de senaste åren. Men det största problemet upplever hon främst rör de sena aborterna efter vecka 12 eftersom det råder brist på slutenvårdplatser. De privata klinikerna utför inte sena aborter utan de görs bara på sjukhusen och är det högt tryck kan väntetiden bli lång. När det gäller aborter innan vecka 12 är det främst i samband med större helger och på sommaren som det fortfarande kan vara lite längre väntetid.

– Men det har också blivit bättre. Tidigare kunde mottagningar ha stängt flera veckor på sommaren, det tror jag inte förekommer längre. Det måste ju finnas tillgänglighet även på sommaren, behovet är ju lika stort då, säger Lena Marions.

Malin trodde att hon skulle få mer hjälp av Ungdomsmottagningen när hon sökte hjälp och inte att hon själv skulle få ringa runt till olika abortmottagningar. Hon ser en risk att väldigt unga personer kanske inte tar sig för att ringa själva.

– Nu är jag ändå 23 men om jag hade varit yngre hade jag kanske inte vågat ringa runt. Jag hade önskat att det fanns ett bättre samarbete och att Ungdomsmottagningen hade hjälpt en att ringa och boka tid.

Malin heter egentligen någonting annat.

Fakta: 

Så går en abort till:

Som kvinna har man rätt att själv fatta beslut om abort till och med graviditetsvecka 18. Därefter behöver det finnas särskilda skäl för att man ska få göra en abort och då måste man ansöka om tillstånd hos Socialstyrelsen.Medicinsk abort:

Det vanligaste är att man får genomgå en medicinsk abort. Då får man tabletter att ta via munnen och slidan. Metoden går att använda under hela den period då abort är tillåten men på vissa abortkliniker används inte medicinsk abort mellan graviditetsvecka nio och tolv utan då genomförs istället kirurgisk abort.Kirurgisk abort:

Kirurgisk abort kan användas till graviditetsvecka tolv. Efter att man har fått tabletter för läkaren in ett instrument och fostret och moderkakan sugs ur livmodern. Oftast görs detta under en kort narkos men ibland istället med lokalbedövning kring livmoderhalsen.Efter vecka tolv:

Efter vecka tolv görs abort alltid på sjukhus med läkemedel i form av tabletter att ta via munnen och slidan.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu