Krav på ökad kontroll vid tvångsutvisningar | Fria.Nu
Fria Tidningen

Krav på ökad kontroll vid tvångsutvisningar

Att en man i tisdags dog under en utvisning aktualiserar frågan om det behövs oberoende observatörer med vid tvångsutvisningar. Ett krav som bland annat Vänsterpartiet driver.

Sverige har tidigare fått kritik från EU:s byrå för grundläggande rättigheter för bristande öppenhet och insyn i samband med tvångsutvisningar och gränskontrollenheten Frontex har hotat att avbryta samarbetet med Sverige. Till följd av det gav regeringen för några veckor sedan den statliga utredningen om en fristående tillsynsmyndighet för polisen och kriminalvården utvidgat uppdrag att även undersöka om den nya myndigheten ska få ansvar för att övervaka tvångsutvisningar.

Ett krav som har lyfts av
Frontex är att Sverige bör ha med oberoende observatörer vid tvångsutvisningar. Vänsterpartiet, som också driver frågan, tog upp den i en interpellation till migrationsminister Morgan Johansson (S) så sent som förra året.

– Det är klart att det känns sorgligt när någonting sådant här händer, säger Christina Höj Larsen (V), flyktingspolitisk talesperson, om tisdagens dödsfall. Vi har länge hävdat att det behövs en oberoende observatör som följer med vid utvisningar.

Även om det är oklart vad som har hänt i fallet med den man som dog under utvisningen i tisdags så säger Christina Höj Larsen att det är viktigt att få med mr-perspektivet från början. Hon hänvisar till den granskning som SR:s Kaliber gjorde förra året som bland annat visade att personer som utvisats har drogats mot sin vilja.

– Man är oerhört utsatt i en sådan här situation och vi vet sedan tidigare att personer till exempel har injicerats medicin mot sin vilja eller utsatts för andra tvångsmetoder. Därför är det viktigt att det finns med en person med mr-perspektivet. Det är vårt ansvar att se till att det går rätt till, säger hon.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu