Lyckad landockupation i Namibia | Fria.Nu
  • Aktionen med landockupationer och massansökningar om land i fredags var landsomfattande.
Fria Tidningen

Lyckad landockupation i Namibia

Fredagens aktion med massansökningar för att ta över mark blev en framgång. 40 000 ansökningar lämnades in i det som uppges vara den största fredliga massaktionen sedan landet blev självständigt.

Klockan 11 på förmiddagen var det planerat att land-aktivisterna skulle dyka upp på kommunhusen runt om i Namibia för att lämna in ansökningarna om övertagande av mark. Men redan klockan tio hade 3 000 ansökningar lämnats in bara i kuststaden Swakopmund, skriver nyhetstidningen The Citizen. Totalt runt 40 000 ansökningar om övertagande av mark blev det slutgiltiga resultatet, uppger gruppen Affirmative repossession – Rättvist återtagande, som står bakom aktionen.

Aktivisterna använde sig av sociala medier för att organisera det som uppges vara den största fredliga massaktionen i landet sedan landet blev självständigt 1990. Initiativtagaren Job Amupanda, ungdomsaktivist och tidigare ordförande för regeringspartiets ungdomsförbund, gladde sig åt den lyckade aktionen.

– Ungdomen i det här landet har omdefinierat Namibia, sa han på fredagen.

Regeringspartiet SWAPO, som styrt landet sedan självständigheten, ställer sig kritiska till tilltaget och hade uppmanat sina medlemmar att inte delta. Nangolo Mbumba, SWAPO:s generalsekreterare, kallade aktionen för en ”pågående kampanj för att vända landlösa mot regeringen”. I ett uttalande uppgav han att partiet motsätter sig dessa försök att störa ”fred och stabilitet” i landet. Aktionen gick dock fredligt till.

Sedan självständigheten från Sydafrika 1990 har olika landreformer införts för att råda bot på strukturerna efter kolonialtiden då en vit, minoritet ägde största delen av marken. ”Tidigare diskriminerade namibier” har kunnat få land tilldelat sig genom ansökningar, men systemet har kritiserats för att vara korrupt, framförallt av ungdomsrörelsen. Flera skandaler där bland andra högt uppsatta politikers barn eller bekanta fått land och gått före på turordningslistor har uppdagats. Hus- och lägenhetspriserna i Namibia är också extremt höga, framförallt i huvudstaden Windhoek, vilket gör att många namibier inte har råd ens med den enklaste bostad.

Fredagens aktion var en upprepning av en aktion i huvudstaden Windhoek i november, också den på initiativ av Job Amupanda. Den gången blev resultatet 14 000 mark-ansökningar.

Förhoppningen är att landockupationerna och massansökningarna med fredliga metoder ska kunna lösa problemet med den orättvisa fördelningen av land. Ansökningarna har också lett till förhandlingar med kommunerna om förändringar i landreformerna.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu