Fria Tidningen

RFSL: ”Felaktiga avvisningar kan bli katastrofala”

Precis som många andra asylsökande hbtq-personer uppmanas Vitaliy Konovalenko att söka skydd i hemlandet istället.

– Migrationsverket har ibland en orimlig tilltro till myndigheters skydd, säger Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL.

Enligt lag är förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning ett asylskäl i Sverige, men Migrationsverket får kritik från RFSL på flera punkter för hur de hanterar asylsökande hbtq-personer.

– Vi har sett många exempel på att migrationsmyndigheterna har svårt att hantera det här – det är uppenbart, säger Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL.

I Vitaliy Konovalenkos fall har Migrationsverket gett som skäl till avslaget att han inte är tillräckligt trovärdig, bland annat eftersom han inte kunnat namnge vissa hbt-organisationer och även att han kan söka skydd av ukrainska myndigheter istället. Dessa två orsaker till avslag är något som RFSL generellt ifrågasätter.

– Migrationsverket har ibland en orimlig tilltro till myndigheters skydd. Till och med i länder där det är kriminellt att vara homosexuell, som Uganda och Nigeria, kan Migrationsverket hänvisa hbt-personer att söka skydd hos myndigheter.

– Men den största problematiken som vi ser är hur de resonerar kring personers bristande trovärdighet i allmänhet, vi tycker att de bedömningarna ofta är godtyckliga, säger Ulrika Westerlund.

Hur situationen i Ukraina kommer att utvecklas är svårt att sia om då landets nya regering tillträdde så sent som i slutet av november. Men ännu saknas lagar mot diskriminering av hbtq-personer och en lag mot att ”främja homosexualitet” gör just nu framsteg i den parlamentariska processen. Det har också rapporterats om flertalet fysiska attacker mot hbt-aktivister.

Ulrika Westerlund var själv på plats i Kiev 2012 när Pride-paraden fick ställas in, liksom årets Pride-parad tvingades göra.

– Vi har haft kontakt med ukrainska aktivister som uttryckt att det finns ett enormt stort motstånd och att det har blivit svårare på grund av den allmänna politiska situationen med beväpnade personer på gatorna. De såg det som en reell risk att någon skulle bli skjuten under Prideparaden, säger Ulrika Westerlund.

Axel Andersson är expert på asylrättsfrågor hos Migrationsverket. Han säger att myndigheten anser sig ha tillräcklig kompetens gällande hbtq-flyktingar.

– Ja, det uppelver vi, säger han och hänvisar till en ny metod som infördes för ett par år sedan där en hbt-specialist kallas in i alla ärenden som rör hbt-personer.

Men när RFSL kritiserar er, har ni inte mer att jobba med då?

– Jo så är det förstås, vi handlägger väldigt många ärenden men är det något som inte handläggs som det ska så är det något vi uppmärksammar och försöker åtgärda, säger Axel Andersson.

Ulrika Westerlund kan peka på flera fall där det enligt RFSL har blivit fel, bland annat gällande två personer som försvunnit spårlöst efter att de avvisats från Sverige i år.

– Den ena avvisades till Bangladesh och i sitt sista mejl till oss skrev han att han skulle föras till ett fängelse vid den indiska gränsen, som vi förstod det var det på grund av hans sexualitet. En annan person som utvisades till Uganda är också försvunnen och går inte att få kontakt med. Vad som har hänt vet vi inte, men det är inte något positivt tecken. Felaktiga avvisningar kan bli katastrofala.

När Axel Andersson får höra om de två försvunna personerna säger han:

– Det känns fruktansvärt, det måste jag erkänna. Jag har inte tagit del av de enskilda ärendena, men varje gång något går fel på det här sättet är det fruktansvärt.

RFSL vill nu att lagen ska ses över så det blir tydligare vilka rättigheter hbtq-flyktingar har.

Fakta: 

RFSL:s kritik mot Migrationsverket

• Vissa beslut framstår godtyckliga, då två personer med nästan identiska historier kan få olika beslut av oförklarliga skäl.

• Asylsökande får avslag med hänvisning till att de kan fly internt inom hemlandet istället, trots att det är riskfyllt.

• Att personer som inte levt öppet i sitt hemland tvingas återvända eftersom det inte ses som riskfyllt då de inte visat sin sexualitet tidigare och därmed indirekt tvingas leva i det dolda.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

Stockholms Fria

Detta vill SD i Göteborg

Val 2014

SD:s kärnfråga avgörs på riksdagsnivå. Men vad vill de i kommunen? GFT går igenom mandatperioden.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu