Vitaliy ska utvisas trots risk för tortyr | Fria.Nu
Fria Tidningen

Vitaliy ska utvisas trots risk för tortyr

När Vitaliy Konovalenko utsattes för brutal tortyr av polisen i sitt hemland Ukraina flydde han och hamnade till slut i Sverige.

Nu vill Migrationsverket skicka tillbaka honom till landet som orsakat honom all skada.

Vi träffas i RFSL:s lokaler i centrala Göteborg. Vitaliy har förberett sig noga för intervjun och berättar hela sin historia, nästan helt utan pauser. Med lugn och tydlig röst beskriver han orsakerna till varför han flydde till Sverige den där kalla morgonen i september förra året.

Utanpå ser han samlad ut, med fast blick och knutna händer. Men inombords har något gått sönder, berättar han. Att beskriva övergreppen han utsattes för av polisen i Kiev, Ukraina, plågar honom när han tvingas tänka tillbaka på allt som hänt. Han tar lugnande tabletter för att hålla borta panikattacker och för att må bättre, men just nu hjälper tabletterna högst tillfälligt. Över honom vilar ett utvisningshot. Efter helgerna har han ett inbokat samtal med Migrationsverket inför deportationen tillbaka till Ukraina.

Problemen för Vitaliy Konovalenko började när han öppet berättade att han är bisexuell. Situationen för hbtq-personer i Ukraina är svår och har bara blivit värre efter den senaste tidens politiska oroligheter.

– Myndigheterna och staten respekterar inte hbtq-personers rättigheter, utan stödjer folkets negativa inställning. Jag har själv förlorat flera arbeten när det kommit fram att jag är bisexuell och jag har även förlorat lägenhetskontrakt av samma anledning, säger han.

Han berättar att polisen jagar hbtq-personer och ”ser oss som halvt kriminella”. Det är lätt att bli anklagad för något brott en inte begått.

– Myndigheterna pratar om demokrati och mänskliga rättigheter, men i själva verket är det de som jagar, torterar och dödar hbtq-personer, säger han.

2013 gick han med i Ukrainas första gay-parad. Det var hans sätt att stå upp för sin verkliga identitet och visa sitt stöd för kampen för lika rättigheter. Men några okända personer attackerade Vitaliy och några av hans vänner direkt efter paraden. De fick fly för att inte utsättas för misshandel. Något senare greps han av polisen som anklagade honom för otillåten politisk aktivitet, främst deltagandet i paraden. Det här skulle bli den första av tre gripanden som alla skulle sluta med svår tortyr och grym misshandel från polisens sida.

– Efter första gripandet fick jag gå till läkare på grund av en skallskada efter det våld polisen utsatt mig för. Jag blev slagen med en tjock bok.

Andra gången klämde de hans fingrar i en dörr med kraftig smärta och skador som följd. Inför tredje gripandet fick de veta att han är bisexuell och tortyren skulle visa sig bli än värre.

– Det var väldigt grym tortyr med sexuell inriktning, säger han och slår ner blicken.

Efter övergreppen tog sig polisen till hans lägenhet och genomförde en illegal husrannsakan.

– De tog allt av värde. Min dator, telefon, pengar och andra värdesaker. De hade inte rätt att göra en husrannsakan, men gjorde det ändå. För att undvika att jag rapporterade vidare det som hänt planerade de att köra mig till skogen och avrätta mig där, säger han.

Han lyckades fly genom en branddörr och trots att han var i chock och tortyrskadad lyckades han ta sig till en kompis och gömma sig där. Efter den händelsen förstod han att han måste lämna Ukraina.

Vitaliy Konovalenko väljer att gå ut öppet med både namn och bild för att han vill att historier som den här ska bli kända. Han vill att fler ska få reda på vad som sker, för att göra en förändring möjlig.

– Framför allt är det viktigt att veta att även om det är ett nytt styre nu är politiken och kränkningarna mot de mänskliga rättigheterna de samma. Nya namn, men samma politik. Det är viktigt att påtala detta, säger han.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu