Fler och fler hamnar i skuldfällan | Fria.Nu
Fria Tidningen

Fler och fler hamnar i skuldfällan

Behovet av skuldsanering ökar i takt med att fler och fler tappar greppet om sin ekonomi.

– Ingen hamnar frivilligt i skuld, ökade klyftor leder till att fler får problem med ekonomin, säger Pia Axling, budget- och skuldrådgivare på Familjeslanten.

Familjeslanten är en ideell förening som hjälper skuldsatta människor att hitta lösningar på sina ekonomiska problem. Och behovet av föreningens hjälp ökar. På två år har antalet nybesök ökat från 275 till 330.

– Vi märker ett ökat tryck, sms-lånen har aldrig varit fler, många hamnar mellan stolarna, det kan vara svårt att få bidrag i tid. När klyftorna ökar i samhället ökar behovet av vår hjälp, säger Pia Axling.

de Främsta orsakerna till privatekonomiska problem bland de personer Pia Axling träffar är uppsägning, sjukdom eller skilsmässa. Även överkonsumtion är en vanlig orsak till skulderna.

– Om du lever på marginalen och drabbas av något av det här då går det snabbt att hamna i stora skulder. Börjar du då att ta nya lån för att täcka gamla skulder så är du i en ond cirkel som är svår att ta sig ur, säger hon.

Pia Axling är positiv till de skärpta reglerna för kreditgivningsföretag, men säger att fler åtgärder behövs.

– Det behövs ännu hårdare regler för snabblåneföretag som tar bort möjligheten till de snabba lösningarna med osäker kreditprövning, säger hon.

Hon tror också att en viktig åtgärd är att satsa på just budget- och skuldrådgivning, något som många kommuner i dag saknar.

– Kommuner har ofta flera konsumentvägledare, men prioriterar inte skuldrådgivning, något som är jätteviktigt

Hon berättar att många av hennes kunder känner en stor skam och skuld inför att leva på existensminimum och att få vågar tala öppet om problemen.

– Det finns en skyll-dig-själv-mentalitet. I själva verket är det få som sätter sig i den här situationen frivilligt.

Inför julen blir trycket ännu hårdare på den med dålig ekonomi. Företag lockar med erbjudanden av typen ”köp julklappar nu, betala i januari”, vilket lockar många till förhastade köp och fördjupade ekonomiska problem.

– Det är en affärsverksamhet att skuldsätta människor. Företagen som erbjuder krediten har i vissa fall egna inkassobolag som sköter indrivningen, säger hon.

Fakta: 

Så har skuldsättningen ökat...

... räknat på antal personer med skulder hos Kronofogden samt deras totala skuld:

2011
Antal personer: 418 530
Total skuld: 62 023 683 256

2012
Antal personer: 427 417
Total skuld: 67 458 596 431

2013
Antal personer: 434 627
Total skuld: 70 313 746 775 

Källa: Kronofogden

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu