• David Flato tror att att kvotering krockar med den svenska självbilden om jämställdhet.
Fria Tidningen

”Sverige ligger efter på grund av självbilden”

Sverige behöver göra upp med självbilden om att vara världens mest jämställda land – och införa en kvoteringslag. Det menar David Flato, som driver företaget Jämställt AB.

– Kvotering behövs. Det pratas om att företagen själva ska lösa det, men det har inte hänt något på väldigt många år, säger David Flato.

Han driver företaget Jämställt AB, som bland annat utbildar företag i jämställdhet och likabehandling och ser hur andra länder redan infört kvotering, men inte Sverige.

– Jag tror att kvotering krockar med den svenska självbilden om jämställdhet, om man inför kvotering så kan det för vissa kännas som ett erkännande av att vi inte har kommit så långt i Sverige som vi alla hoppas. Och så är det ju.

Även samförståndsandan mellan politiken och företagsvärlden kan spela in i att politikerna inte har velat ställa krav tidigare, enligt David Flato. I debatten om nämns ibland kvotering som en motsats till kompetens.

– För mig sker inte kvotering på bekostnad av kompetens, utan att när man väljer mellan två personer med lika bra kompetens så ska man välja den underrepresenterade gruppen.

Finns det inte en risk att den som kvoteras in känner att ”har jag fått jobbet bara för att jag är kvinna”?

– Varför sitter inte alla män i bolagsstyrelser i dag och känner så? Det är uppenbart att de är inkvoterade, bara inte genom en lag. Det är en typ av kvotering som är informell, som handlar om kompisar och ryggdunkar.

Istället är det bättre att vara öppen och säga att ”vi letar efter lika kompetens, och när vi hittar det väljer vi kvinnor framför män”, anser David Flato.

– Jag skulle känna mig inkvoterad om jag blev invald i en styrelse där det knappt fanns några kvinnor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu