Skärpt lag mot våldtäkt dröjer två år | Fria.Nu
Fria Tidningen

Skärpt lag mot våldtäkt dröjer två år

Lagstiftning om samtycke för sex dröjer minst två år och utreds just nu för tredje gången.

– Sex ska bygga på frivilligt deltagande. Lagen borde implementeras här och nu, säger Linda Snecker (V), i en interpellationsdebatt med ansvarig minister.

Just nu pågår en översyn av lagstiftningen kring våldtäktsbrott som ska redovisas senast februari 2016. Därefter kommer regeringen analysera utredningens slutsatser och komma med förslag på lagändringar. Det uppger Morgan Johansson (S), justitieminister. Men nu kommer kritik från Vänsterpartiet som tycker att regeringen förhalar en lag som många är överens om att införa. Vänsterpartiets Linda Snecker säger i en interpellationsdebatt med Morgan Johansson på fredagen att frågan har utretts flera gånger tidigare och att en samtyckeslagstiftning borde införas här och nu.

– En samtyckeslagstiftning kommer inte att lösa alla problem kring våldtäktslagstiftningen, men det är en oerhört bra början. En samtyckesreglering kan, precis som agalagen, ha en normerande verkan i samhället och förändra synen på sex. Sex ska bygga på frivilligt deltagande och samtycke. Sex handlar om ja, ja, ja, inte om nej. Det är dags för regeringen att fatta, sa Linda Snecker under debatten.

Morgan Johansson säger i debatten att en stark och effektiv sexualbrottslagstiftning är mycket högt prioriterad för regeringen, men att en lag inte går att hasta fram. För att ge ökad tyngd och få brett stöd i riksdagen kommer utredningen att göras om till en parlamentarisk kommitté där alla riksdagspartier kommer att vara representerade. Utredningen kommer också att inkludera frågan om skärpta straff för de allvarligaste sexualbrotten och inkludera frågan om oaktsamhetsbrott.

För Fatta, som driver frågan om samtyckeslagstiftning, är det väldigt viktigt att just oaktsamhetsbrottet inkluderas i utredningen och införs på samma gång som samtyckeslagstiftningen.

– Med en samtyckeslagstiftning lägger vi ansvaret på förövaren och vi kommer att se nya frågor i rätten, exempelvis ”hur försäkrade du dig om att personen ville ha sex med dig?”. Men det krävs också att oaktsamhet blir ett brott så att det går att hävda att ”du borde ha förstått att en person som sover eller är så pass drogpåverkad inte var redo för sex”, säger Anna Thomasson, ordförande för Fatta.

Hon tycker att utredningens tidsplan två år framåt i tiden är att förhala en viktig lag.

– Det har redan gjorts utredningar som det går att använda material från. Vi hoppas att det går att korta den här tiden, det är en akut fråga.

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu