”Oroande att SD behandlas som vilket parti som helst” | Fria.Nu
  • Mireya Echeverría Quezada, grundare av Rummet och Nabila Abdul Fattah, antirasistisk aktivist och debattör om statusen för antirasismen på Almedalen.
Fria Tidningen

”Oroande att SD behandlas som vilket parti som helst”

Det talas mycket antirasism i Almedalen – men det görs desto mindre. Det är Mireya Echeverría Quezadas bestämda uppfattning. Nu gör hon, tillsammans med Nabila Abdul Fattah, ett bokslut över antirasismen under Almedalsveckan.

– Det finns mångfaldspaneler i Almedalen som varit helvita, vilket är väldigt anmärkningsvärt. Det har funnits ballongsläpp med mångfaldsballonger – det blir en antirasism som som bara är symbolisk inte handlingskraftig, säger Mireya Echeverría Quezada, grundare av Rummet, en plattform för samtal, diskussion och analys för rasifierade feminister och antirasister.

De grova övertrampen har varit många i Almedalen. Veckan började med att nazistiska Svenskarnas parti talade från scenen i Almedalsparken på lördagskvällen och som sedan har hållit torgmöten varje dag under Almedalen. Under veckan har nazisterna fortsatt med sina hot. Aisha Mussa Gaas, vice ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, utsattes för ett hotfullt påhopp av tre män från partiet. Under måndagen dödshotades riksdagsledamoten Hanif Bali (M) tillsammans med Victoria Kawesa (FI) samt representanter från Expo och Svenska kyrkan av nazister under en radiodebatt inför publik. Innan dess blev riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S) påhoppad av okända personer och kallades ”jävla neger”.

– Det som hänt under Almedalen är inte unikt. Det här är något folk blir utsatta för varje dag. Rasismen är strukturell och drabbar rasifierade personer oavsett plats, säger hon.

Almedalen ska vara en trygg plats för möten och demokrati, men det är den inte, tycker Mireya Echeverría Quezada.

– Det är absurt att vara här. På den båt jag reste till Almedalen med var också Svenska motståndsrörelsen. Rasismen är normaliserad, det märks i hur folk agerar. Det öppnar upp för extremare grupper som vi ser här på Almedalen.

Mireya Echeverría Quezada upplever också att media har anpassat sig efter de nya spelreglerna.

– Media riggar debatter där exempelvis afrofobi ska diskuteras mot någon som förnekar att detta finns. Som att det fanns två sidor. Upplägg som detta måste vi konstant tacka nej till. Det är som att ha en debatt under Almedalen mellan en som förnekar förintelsen och en som säger att det ägde rum, det skulle aldrig hända.

Även Nabila Abdul Fattah, antirasistisk aktivist och debattör, lyfter fram att det som behövs nu är mer handling.

– Aktiva antirasister har pressat på en lång tid för att få upp våra frågor på dagordningen hos politiker och andra makthavare. Det har vi lyckats med. Det jag ser nu är en brist på handling från samma makthavare. Det behövs mer än fina ord.

Hon tycker att det är tydligt att det sker en normalisering av partier som Sverigedemokraterna.

– De finns här på Almedalen som vilka helyllepolitiker som helst, liksom Svenskarnas parti finns här. Det är oroande att se hur människor behandlar framförallt SD som vilket parti som helst, säger hon.

Men Nabila Abdul Fattah, ser samtidigt att att antirasismen har flyttat fram sina positioner och gläds åt det.

– I år fanns det många bra alternativ till att lyssna på rasism på bästa sändningstid, Uzz Nöjens show till exempel. Jag ser också hur antirasister är mer organiserade i Almedalen i år och har egna debatter och seminarier.

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu