SD ökar sin närvaro under Almedalsveckan | Fria.Nu
Fria Tidningen

SD ökar sin närvaro under Almedalsveckan

Sverigedemokraternas närvaro under Almedalsveckan är mer än dubbelt så hög i år jämfört med för två år sedan, sett till antalet seminarier partiet bjuds in att delta i. Även nazistiska Svenskarnas parti tar i år plats i rampljuset.

Almedalen rymmer i år över 3 300 programpunkter, vilket gör det till Sveriges i särklass största politiska mötesplats. Fria Tidningen har tittat på Sverigedemokraternas närvaro på Almedalen tre år tillbaka i tiden och finner att partiet deltar i mer än dubbelt så många programpunkter i år jämfört med två år tillbaka i tiden. I år deltar partiet i 13 seminarier arrangerat av andra aktörer, 2012 deltog partiet i 6 seminarier och under förra året 8 stycken. En stor skillnad i år är att partiet väljer att inte ordna egna seminarier, utöver pressträffar, utan satsar på att delta i andra aktörers arrangemang i större utsträckning.

Fria Tidningens granskning visar att 2012 planerade SD ett arrangemang med rubriken ”massinvandring eller välfärd” – som senare ställdes in och aldrig genomfördes. I stället genomfördes det mindre kontroversiella seminariet med rubriken ”En socialkonservativ ekonomisk politik”. Under förra året satsade partiet på två seminarier som skulle locka fler kvinnliga väljare: Om ”kvinnors otrygghet” och arbetsvillkoren inom offentlig sektor.

I år är SD bland annat inbjudna att prata om alla barns rätt till glasögon, hur partiet vill stärka rätten till försörjning för personer med funktionsnedsättning och hur partiet vill förbättra skolan.

– Resultaten visar tydligt att partiet håller på att normaliseras och bli ett mainstreamparti. Det är i dag ett parti som tydligt är med i det demokratiska samtalet. SD har ett tydligt rasistiskt och högerextremt ursprung som det finns tydliga spår kvar av, det är viktigt att komma ihåg, säger Tobias Hubinette, forskare vid mångkulturellt centrum.

Sverigedemokraternas närvaro under Almedalen öppnar upp för fler främlingsfientliga partier. Nazistiska Svenskarnas parti har i år demonstrationstillstånd för ett arrangemang från stora scenen under lördagskvällen och kommer att hålla torgmöten varje dag som Almedalen pågår.

Fakta: 

Om granskningen:

Vi har valt att titta på arrangemang på Almedalen 2012-2014 där SD bjuds in enskilt eller tillsammans med andra politiska partier eller aktörer för att prata om sin politik i det aktuella ämnet. Vi har valt bort politikerutfrågningar och liknande där samtliga partier utfrågas.

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu