Kidnappning på Västbanken skadar Palestina | Fria.Nu
  • 500 palestinier har hittills arresterats i sökandet efter de tre israeliska ungdomar som är försvunna sedan två veckor. Ingen har hittills tagit på sig försvinnandet och sökandet fortsätter.
  • Palestinian Center for Peace and Democracys chef Nasseef Mullaem.
  • Palestinas President Mahmoud Abbas stödjer sökandet av de försvunna israeliska ungdomarna.
Fria Tidningen

Kidnappning på Västbanken skadar Palestina

Jakten på de skyldiga till försvinnandet av tre israeliska tonåringar på Västbanken trappas upp. Hittills har det resulterat i massarresteringar och flera palestiniers död och president Abbas offentliga stöd till sökandet skapar allvarliga sprickor i den palestinska inrikespolitiken.

Den 12 juni i år skulle tre unga israeliska killar: två 16-åringar och en 19-åring lifta utanför en bosättning på Västbanken och hade siktet ställt på Modi'in, en stad mellan Jerusalem och Tel Aviv. Istället försvann de söder om Jerusalem och en intensiv jakt på förövarna tog sin början. Såväl dagliga som nattliga räder genom palestinska hem, butiker och institutioner, över 500 arresterade palestinier och stängda områden och vägar på Västbanken är hittills resultatet av sökandet och den israeliska militärens insatser för att få fatt på de försvunna ungdomarna trappas ständigt upp.

Palestinas största stad Hebron är särskilt utsatt, eftersom en misstänkt brinnande bil funnits strax utanför. Staden har stängts ned och invånarna belagts med reseförbud.

– Människor är uppskrämda av det stora antalet arresteringar och de otaliga genomsökningarna. Soldaterna agerar skoningslöst när de förstör människors hem och palestiniernas lidande är stort, inte minst barnens, säger Nasseef Mullaem, chef på Palestinian Center for Peace and Democracy.

Palestinier har svarat på räderna med stenkastning som mötts av tårgas, gummikulor och skarp ammunition mot de protesterande. Första dödsfallet skedde i flyktinglägret Jalazoun. Därefter sköts en 14-åring till döds i Dura, en man i Qalandia och senast en man i Nablus och ännu en i Ramallah.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var kvick med att anklaga det palestinska islamitiska partiet Hamas för bortförandet, men Hamas nekar bestämt. Trots att Israel ännu inte lyckats bevisa Hamas skuld offentligt, har USA med utrikesminister John Kerry i spetsen hakat på och menar att det finns starka indikationer på att Hamas står bakom dådet.

Såväl israeler som palestinier har kidnappningen av israeliska soldaten Gilad Shalit färskt i minnet. Shalit hölls fången i fem år, och köptes ut när Israel gick med på att frisläppa drygt tusen palestinska politiska fångar. Nu har över 50 av dem åter arresterats. Att Israel var så pass generösa med bytet, tror vissa kan ha uppmuntrat till ytterligare kidnappningar. Men ännu har ingen grupp tagit ansvar eller ställt krav.

Att president Mahmoud Abbas offentligt stöttar sökandet skapar djupa sprickor i det politiska samhället. Fatah, det mer sekulära partiet som styr Västbanken, har just försonats med Hamas efter sjuårig osämja. De har precis sjösatt sin nya samlingsregering och ett nyval anses kunna hållas om tidigast sex månader. Men kidnappningen rör om ordentligt i vänskapen mellan partierna och i Palestinas politiska utveckling. "Ett svek mot den palestinska befolkningen", anser Hamas om presidentens stöd till sökandet.

– Relationen mellan Fatah och Hamas kommer att påverkas negativt. Hamas folk är entusiastiska över kidnappningen, medan Fatahs ledare motsätter sig den, säger Nasseef Mullaem. Att Hamas ledare Khaled Mashal är nöjd och uppmuntrar liknande aktioner är oroande, de legitimerar det med det faktum att vi är under ockupation. Försoningen mellan Fatah och Hamas har erkänts internationellt, men inte av Israel. Det ligger i deras intresse att sabotera samarbetet, och de använder kidnappningen för att göra det.

Medan den politiska dispyten pågår, fortsätter de israeliska soldaterna att genomsöka Västbanken. När luskamningen når Ramadan, den muslimska fastan, sägs det att operationen kommer att ta en ny vändning. Hur denna ser ut har Israel ännu inte förtäljt, men orosmolnet hänger tungt över palestiniernas huvuden under det fortsatta sökandet efter de försvunna ungdomarna.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2019 Fria.Nu