Flera länder markerar mot Israel | Fria.Nu
  • Den ecuadorianska och palestinska flaggan har målats förenade i ett hjärta under en demonstration utanför Israels diplomatiska högkvarter i Quito, Ecuador i fredags. Ecuador är ett utav de länder som fördömt Israels attacker och har även kallat hem sin ambassadör.
Fria Tidningen

Flera länder markerar mot Israel

Sverige har hittills inte vidtagit några åtgärder mot Israel för attackerna i Gaza. Men andra länder har reagerat. Ecuador har kallat hem sin ambassadör och Chile har hittills beslutat att avbryta sina handelsförbindelser med Israel.

Det senaste uttalandet från den svenska regeringen om den nu två veckor långa israeliska militäroperationen i Gaza kom från Fredrik Reinfeldt i lördags: ”Vi ser en upptrappning i Israel och Gaza som är ytterst oroande. Båda parter måste nu genast bidra till ett eldupphör så att vi kan få ett slut på våldet och lidandet för civilbefolkningen”, lyder uttalandet på regeringens hemsida. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kritiserades hårt för sitt Twitter-inlägg om konflikten (som senare togs bort) där han skrev att: “Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen” och att ”Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig.” Andra länder har dock reagerat annorlunda på Israels agerande. Medan Chile har avbrutit sina handelsförhandlingar med Israel har Ecuador gått så långt som att kalla hem sin ambassadör.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño kallade hem ambassadören Guillermo Bassante från Tel Aviv i förra veckan och kommenterade beslutet med att Ecuador fördömer ”Israels militära invasion i palestinskt territorium” och krävde att ”de urskillningslösa attackerna mot civila” skulle upphöra, uppger nyhetsbyrån EFE.

– Det är ett sätt att uppmärksamma situationen, säger en talesperson på Ecuadors utrikesministerium. Vi är mycket oroade över utvecklingen i konflikten där majoriteten av de dödade är palestinska män, kvinnor och barn.

I sitt uttalande om beslutet kräver Ecuador också att det internationella samfundet ska vidta ytterligare åtgärder och fullt ut erkänna staten Palestina i säkerhetsrådet och som fullvärdig medlem av FN. Man är också ”djupt störd av dödandet av oskyldiga människor” och beklagar att FN:s resolutioner om staten Palestina inte “realiserats fullt ut.”

– Ecuador står helt bakom det palestinska folkets rättvisa krav och stödjer helt det totala återinförandet av dess rättigheter, uppger Ecuadors utrikesministerium och tillägger att man erkänner Palestina enligt 1967-års gränser.

Även Chile har fördömt attackerna och avbrutit alla handelsförbindelser med Israel. Den chilenske ambassadören i Tel Aviv har ännu inte kallats hem men står under starkt övervägande. Parlamentariker från spridda politiska läger har krävt ett hårt och omedelbart agerande från den chilenska regeringen, skriver brittiska The News Tribe. Chile har den största palestinska befolkningen utanför arabländerna med 400 000 palestinier boendes i landet och har gått hårt ut i sitt fördömande av Israel från början. Flera parlamentariker har skrivit under ett initiativ där man kräver ett hemkallande av ambassadören i Israel.

Enligt ABC News gick i fredags även Turkiets premiärminister, Recep Tayyip Erdogan, ut och fördömde attackerna och anklagade Israel för folkmord.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Bostadssituationen akut i Gaza

Israel–Palestina

Kriget i Gaza har förvärrat bostadskrisen. Redan innan attackerna saknades 70 000 bostäder.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu