Ingen aktiv spaning efter de misstänkta | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ingen aktiv spaning efter de misstänkta

Fyra månader efter mordförsöket på Showan Shattak i Malmö finns inget åtal nära förestående.

– Vi bedriver inget aktivt spaningsarbete, säger Kenneth Strand, kriminalsektionen i Malmö.

Snart fyra månader har gått efter mordförsöket på Showan Shattak i centrala Malmö natten mot den 9 mars i år. Fyra personer med koppling till Svenskarnas parti är misstänkta för mordförsöket och häktades kort efter händelsen, en i sin frånvaro. Sedan dess är samtliga misstänkta släppta. Mannen som var häktad i sin frånvaro, en 30-åring, är internationellt efterlyst, men polisen genomför ingen aktiv spaning efter honom.

– Nej, vi vet inte var han befinner sig och vi letar inte aktivt efter honom så att säga. Ibland gör han uppdateringar på sociala medier som ger ledtrådar men de kan lika gärna vara falska, säger Kenneth Strand, på kriminalsektionen i Malmö.

Hoppet står till att den misstänkte mannen ska resa över en nationell gräns och gripas i passkontrollen.

– Vi får se hur länge han håller sig undan. Vi vet inte när vi har ett genombrott, det kan ske snart eller om flera månader, säger Kenneth Strand.

Åklagare Neela Frisell bekräftar att fallet är långt ifrån juridiskt löst.

– Misstankarna kvarstår mot de fyra männen, det är inga ändringar än så länge. Men vi kunde inte hålla dem häktade längre, säger hon.

Hon kan inte säga när ett eventuellt åtal kommer, mer än att det inte är nära förestående.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Nu väntar vi på svar på teknisk undersökning av beslagtagen egendom, säger hon.

Häktningsgrunden för de misstänkta männen var så kallad kollusionsfara, att den häktade bedöms kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra för utredningen, om hen är i frihet. När den tekniska undersökningen var gjord höll inte den häktningsgrunden längre.

Showan Shattak tillbringade tre månader på sjukhus, de första sex veckorna på intensivvården. Nu är han hemma och vilar upp sig, i väntan på nästa operation. Totalt skadades fyra personer i den blodiga attacken.

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu