• I mars förra året förklarade PKK vapenvila och började dra tillbaka sina soldater från Turkiet i maj. Turkiet har förväntats besvara handlingen med att förbättra kurders rättigheter i Turkiet, men det har ännu inte gjorts.
Fria Tidningen

15-åring dödad under demonstrationer i Turkiet

En 15-årig kurdisk pojke dödades i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i den turkiska staden Adana i söndags. Flera vittnar om att han dödades av en gaspatron avfyrad av polisen. Dödsfallet kan hota de fredssamtal som just nu förs mellan det Kurdiska Arbetarpartiet (PKK) och den turkiska regeringen.

Flera personer har dödats i Turkiet av polisens gaspatroner, senast en 15-åring som träffades under Gezi-park-protesterna förra året och omkom den 11 mars i år. Nu har ytterligare en 15-årig pojke omkommit.

Flera demonstrationer har på senare tid hållits i Turkiet mot byggandet av nya militärposter i kurdisk-dominerade områden. Många menar att byggandet av militärposterna utgör ett hot mot de fredsprocesser som just nu pågår mellan den turkiska regeringen och det Kurdiska Arbetarpartiet (PKK), skriver turkiska medier. Vid en sådan demonstration i staden Lice i sydöstra Turkiet, där regeringen just nu sätter upp militärbaracker, avled den sjätte juni i år två kurdiska demonstranter sedan polis och demonstranter drabbade samman.

– En militärbas skulle sättas upp, något som folk demonstrerade mot då militärer tidigare dödat civila i staden, säger den turkiske journalisten Onur Erem som Fria pratat med.

Dödsfallen ledde till demonstrationer på flera platser runtom i landet och det var under en sådan demonstration i staden Adana i södra Turkiet som den 15-årige pojken dödades. Orsaken till pojkens död är inte fastställd, men flera ögonvittnen vittnar om att polisen avfyrade en gaspatron mot hans huvud. Uppgifter om att pojken dödades av en exploderande hemmagjord handgranat han höll i har också florerat, men Onur Erem menar att de uppgifterna är planterade av statliga medier:

– De gör alltid så, menar han och berättar att det även påstods att 15-åringen som avled i mars skulle ha hållit i en hemmagjord handgranat.

Turkiska ”Hurriyet Daily News” skriver att polisen försökte få undan 15-åringens kropp men blev hindrade av andra demonstranter som krävde att en utredare först skulle undersöka platsen.

– Om polisen tagit kroppen hade de säkert lagt till några kemikalier i hans hand och sagt att han försökt kasta en handgranat, säger Erem som dock inte tror att någon kommer åtalas för dödsfallet.

– Ingen blir åtalad för sådant här. Hade det varit förra sommaren hade det säkerligen lett till stora protester, men nu är folk trötta på att ge sig ut och demonstrera, mötas av våld och sedan gå ut och demonstrera igen mot våldet. Det blir till en ond cirkel som inte leder någon vart, säger han.

PKK har kämpat för en självständig region i sydöstra Turkiet sedan 1980-talet. Premiärminister Recep Tayyip Erdogans regering håller just nu fredssamtal med PKK för att få slut på den 30-åriga konflikt mellan parterna som orsakat tusentals döda.

– Samtalen utformades utifrån ett vartannat-steg-system där regeringen och PKK skulle agera vartefter den andra parten gjort en ansträngning. PKK menar att de tagit sitt första steg genom att skicka ut sina gerillor ur landet, men regeringen har ännu inte tagit sitt, förklarar Onur Erem.

– Det är en odemokratisk regering som inte har något som helst intresse i mänskliga rättigheter, fortsätter han. De påstår att Turkiet är en utvecklad demokrati samtidigt som polisen dödar barn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu