Asylstafetten sätter kurs mot Almedalen | Fria.Nu
Fria Tidningen

Asylstafetten sätter kurs mot Almedalen

Omkring 40 personer vandrar från Malmö till Almedalen i Visby för att sätta fokus på asylrättsfrågan.

– Stödet från människor vi möter bär fram oss, säger Shah Fardin Mohammad, en av de engagerade i Asylstafetten.

Efter en hejdundrande start på Asylstafetten i Malmö i söndags är nu den 21 dagar långa vandringen i gång. Liksom tidigare år är människor välkomna att vandra hela eller delar av vägen för att visa sitt stöd för en human flyktingpolitik där fler asylsökande får skydd i Sverige och där papperslösas rättigheter respekteras.

Shah Fardin Mohammad är en av dem som vandrar och han säger att gruppen bärs fram av det stöd som allmänheten visar.

– Det är fantastiskt att se människor längs vägen som stöttar oss, som erbjuder husrum eller som hjälper oss på olika sätt. Lastbilschaufförer tutar, vi känner ett starkt stöd, säger han.

Han är själv asylsökande och har varit i Sverige i sjutton månader. Ursprungligen kommer han från Afghanistan.

– Vi riktar framförallt vår protest mot Migrationsverket och svenska politiker som ansvarar för den asylpolitik Sverige har i dag där asylsökande skickas tillbaka till länder de flytt ifrån utan respekt för de mänskliga rättigheterna. Vi anser att det är dubbelt straff att först fly ett krigsdrabbat område och sedan mötas av misstro från svenska myndigheter, säger Shah Fardin Mohammad.

Gruppen kommer att passera omkring sjutton orter mellan Malmö och Oskarshamn och på varje ställe planeras att inrätta tillfälliga vardagsrum på torget för att bjuda in till diskussioner med människor på orten. Väl framme i Oskarshamn blir det delvis egen båt över till Gotland. Gruppen har hittills lyckats fixa två båtar med fem platser vardera som kommer att användas för att ta sig från Oskarshamn till Visby. Resten av gruppen får ta ordinarie färjan och får att finansiera biljetter och uppehälle i Visby så pågår det en insamling där privatpersoner donerar pengar.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hallå där...

…Hanna Leghammar, aktiv i Klimatriksdag2014 som anordnades i helgen i Norrköping.

Fria Tidningen

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu