Tyst protest mot SD på Landsbygdsriksdagen | Fria.Nu
  • Johanna Grundström, Kerstin Hallenborg, Julia Falkman, Kim Scharafinski och Kristin Persson med sina skyltar under landsbygdsriksdagens partiledardebatt i söndags.
Landets Fria

Tyst protest mot SD på Landsbygdsriksdagen

Landets Fria har pratat med Julia Falkman, projektledare för Leader Ystad-Österlenregionens ungdomsprojekt La Source som på Landsbygdsriksdagen gjorde en tyst protest mot SD-ledaren Jimmie Åkessons medverkan.

Varför valde ni att protestera?

– Sverigedemokraterna driver en antidemokratisk politik, vilket går rakt emot allt det jag som person står för och det som jag i mitt arbete jobbar för. För mig är det en snarast en plikt att visa att jag aktivt gör motstånd mot Sverigedemokraterna, i det här fallet främst för att uppmuntra andra deltagare på Landsbygdsriksdagen att också ta ställning. Det handlar om att fråga sig själv huruvida vi vill ha ett vi och ett dom, och att fråga sig själv om en tror på människors lika värde.

Hur valde ni de budskap som stod på skyltarna?

– Vi valde att skriva positiva budskap på skyltarna så som”Lantis för allas lika värde”, ”Landsbygden för mångfald” och ”Landsbygden välkomnar alla”, för att visa att vi är för något istället för emot.

Vilka andra aktioner gjordes?

– Vi hade valt att sätta oss långt fram, vi satt på andra raden, så det var svårt att se vad som gjordes bakom oss.

Men jag hörde efteråt att det var fler som hade skyltar med bland annat ”Inga rasister på våra grusvägar” och att det var fler som helt enkelt ställde sig upp och vände ryggen mot när Jimmie Åkesson pratade. Tydligen även personer som sitter i arrangörsgruppen för Landsbygdsriksdagen.

Hur många utförde någon form av protest?

– Jag skulle säga ett 30-tal.

Hur kändes det att demonstrera?

– Det kändes bra, jag hade inte kunnat leva med mig själv om jag inte visat var jag står i en så här viktig fråga. Människors lika värde går före alla andra politiska frågor. Samtidigt är det förstås beklämmande att det ska behöva påvisas.

Vilka reaktioner fick ni på er protest?

– De flesta reagerade uppmuntrande. Jag hade bara gjort fyra skyltar men hade kunnat göra minst 20 till, det var många som kom fram och ville ha en egen skylt.

Tycker du att Jimmie Åkesson inte skulle ha bjudits in att medverka på Landsbygdsriksdagen?

– Jag tror att det är bra att bjuda in så många partier som möjligt. Jimmie Åkesson var väldigt tyst under partiledarsamtalet och hade inte alls mycket att komma med. Det visar förstås att Sverigedemokraterna inte är ett visionärt parti. Om det blir tydligt för fler väljare så tycker jag bara att det är bra.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu