SD talar för antirasister | Fria.Nu
  • Lotta Hedström (MP) talar på en manifestation mot rasism 2011 efter att en muslimsk kvinna utsatts för stenkastning. Nu bjuder hon in SD att tala mot rasism.
Fria Tidningen

SD talar för antirasister

På fredag medverkar Sverigedemokraterna i en antirasistisk manifestation ­– efter inbjudan från Miljöpartiet. "Jag förstår att folk är upprörda för vi står till viss del för det man ska demonstrera emot", säger SD-politikern Jerker Ottosson.

I Tomelilla i Skåne firas FN-dagen mot rasism på fredag i form av en manifestation mot rasism och diskriminering. Inbjudna att tala är kommunens samtliga partier, inklusive Sverigedemokraterna, som efter att först ha tackat nej nu ska vara med.

Kritiken på sociala medier har inte låtit vänta på sig, med kommentarer som ”ulv i fårakläder”, ”det gör dem rumsrena” och ”ska ett fascistiskt parti välkomnas i en antirasistisk demonstration?”.

– På ett sätt är det förståeligt att folk är upprörda, eftersom vi till en viss del står för det man ska demonstrera emot, det begriper ju jag också. Men nu fick vi inbjudan och vi har bestämt oss för att medverka, säger Jerker Ottosson, som kommer att tala för Sverigedemokraterna på fredag.

Ottosson är ledamot i kommunfullmäktige i Tomelilla, där Sverigedemokraterna är det tredje största partiet. Vad han vet har Sverigedemokraterna aldrig blivit inbjudna till en antirasistisk manifestation i Sverige tidigare.

– Vi blev först lite förvånade över inbjudan och vår partiordförande tackade nej direkt. Inbjudan var lite konstigt formulerad också, som om det var ett arrangemang av Miljöpartiet. Men sedan pratade vi om det och vi är inte sämre än att vi kan ändra oss. Heder åt Miljöpartiet för att de bjöd in alla partierna, säger jag.

Jerker Ottosson tycker att man istället borde ha synpunkter på att Feministiskt initiativ är inbjudna, eftersom de inte är representerade i kommunfullmäktige.

– Jag tycker att det vore mer naturligt om de inte skulle vara med, men jag unnar dem att medverka. Det är bara lite synd att Gudrun Schyman inte kommer, det hade höjt intresset för manifestationen.

Lotta Hedström och Gerrit Hoogendoorn från Miljöpartiet står bakom inbjudan.

– För mig är det självklart att SD ska bjudas in. De är demokratiskt valda och vi ska inte utesluta dem. Deras partiledare Jimmie Åkesson säger att de inte är ett rasistiskt parti och då är det upp till bevis, säger Lotta Hedström, gruppledare för MP i Tomelilla och språkrör för Miljöpartiet 1999–2002.

Gerrit Hoogendoorn håller med henne. Han säger att metoden att tiga ihjäl fascismen inte fungerar. Åtminstone inte i Tomelilla. Då hade inte Sverigedemokraterna varit det tredje största partiet.

– Man ska bjuda upp dem till dans. I en demokrati lyssnar man och bemöter argument. Vi som talar emot Sverigedemokraterna är ofta ganska oskickliga och argumenterar med starka känslor och stora ord. Istället bör vi vara sakliga. Att frysa ut Sverigedemokraterna har inte fungerat. Nu provar vi något nytt.

Fakta: 

FN-dagen mot rasism och diskriminering

  • Instiftad till minnet av de som mördades vid den fredliga demonstrationen i Sharpeville, Sydafrika 1960.
  • Manifestationen i Tomelilla hålls på torget den 21 mars klockan 17.

Annons

Rekommenderade artiklar

”De har betett sig naivt”

Antirasism

Miljöpartiet drar Tomelilla-avdelningen i örat för att ha bjudit Sverigedemokraterna till en antirasistisk manifestation.

Fria Tidningen

Så bemöter du rasism

Bilan Osman från stiftelsen Expo tipsar om hur du bäst diskuterar med Sverigedemokrater och andra med rasistiska idéer.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu