• Elin Larsson och Erika Gustafsson tillsammans med Lovis
Fria Tidningen

”Det är oetiskt att förvägra en människa att få föda sitt barn”

Lovis Gustafsson-Larsson föddes efter insemination på klinik i Danmark. Trots noggrann planering ser mammorna det i efterhand som att de ”råkade” bli gravida.

Erika Gustafsson i Göteborg hade funderat länge på att skaffa barn.

– Jag ville inte vänta på att jag kanske skulle träffa någon och att den relationen skulle kännas tillräckligt stabil för att bilda familj så jag tog beslutet att bli förälder själv, berättar hon.

Eftersom det inte är möjligt att bli inseminerad i Sverige som ensamstående började Erika förbereda sig på resor till Danmark och Storkkliniken i Köpenhamn dit många ensamstående mammor hittills har vänt sig för att bli gravida. Hade det varit möjligt att göra inseminationen i Sverige hade Erika valt att göra det.

– Om man nu pratar om vad som är etiskt rätt och inte så kan jag tycka att det är mer oetiskt att förvägra en människa att få föda sitt barn, säger hon.

Erika välkomnar de nya reglerna för ensamstående mammor och säger att det kommer att underlätta för många som slipper resor och höga kostnader. Även de eventuella svårigheter som kan uppstå då man inför resorna behöver hjälp av barnmorska i Sverige försvinner.

Ett problem som Erika stötte på under planeringen av inseminationen var att det var svårt att hitta en gynekolog i Göteborg som kunde göra de undersökningar som var nödvändiga inför besöken i Danmark.

– Jag råddes att inte tala om för gynekologen varför jag var där, för att jag då riskerade att möta en person som vägrade göra undersökningen. Men jag sa som det var och hade tur. Hon svarade att ”egentligen får jag inte hjälpa dig, men gör det ändå”.

Under planeringstiden träffade Erika Elin Larsson och de blev ett par och bestämde sig för att bli föräldrar tillsammans.

– Jag var en bra bit över trettio och vi förberedde oss på att det skulle bli många resor till Danmark. Men så blev det inte, Lovis blev till på första försöket, minns Erika och Elin.

Det var hösten 2010. Barnet föddes på sommaren året efter.

– Vi hade tur! För de som har svårare att bli gravida genom insemination kan det bli både dyrt och ta lång tid. Ett försök kan kosta runt tio tusen kronor inklusive resor och eventuella mediciner, berättar de.

Ett billigare alternativ är heminsemination men även det kan vara komplicerat.

– Det finns flera omständigheter som gör det osäkert, speciellt om donatorn är en man du inte känner. Då kan han i efterhand hävda rätt till barnet även om överenskommelsen varit en annan.

Det är också större chans att bli gravid genom insemination på klinik då tillvägagångssättet är annorlunda. Sjukhusets möjlighet till en steril miljö gör att spermier kan placeras högre upp i livmodern än vad som kan göras själv hemma med en injiceringsspruta.

Elin Larsson gjorde en närståendeadoption och blev förälder även i juridisk bemärkelse till Lovis.

– För lesbiska krävs det så mycket planering kring en graviditet. Eftersom vi lyckades på första försöket känns det nästan som att vi ”råkade” bli gravida, säger Erika Gustafsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu