Splittring inom blocken om svensk försvarspolitik | Fria.Nu
Fria Tidningen

Splittring inom blocken om svensk försvarspolitik

Under Folk och försvar-konferensen i Sälen har det blivit tydligt att det finns interna sprickor både inom alliansregeringen och den rödgröna oppositionen.

När Stefan Löfven höll sitt tal på konferensen i måndags stod det klart att han står långt ifrån både Miljöpartiet och Vänsterpartiet när det gäller svensk försvars- och säkerhetspolitik. Så sent som dagen före hade språkröret Åsa Romson (MP) beklagat Brasiliens köp av svenska stridsflygplan – något som Löfven nu hyllade i sitt tal.

– Det är klart att det är glädjande. Om vi gör ett stridsflygplan är det jättebra om vi kan exportera det. Brasiliens demokratiska regering anser att de behöver ett stridsflygplan och det tycker att det svenska är det bästa. För mig är det naturligt att säga att det var en bra nyhet, säger han.

Socialdemokraterna vill heller inte sänka anslagen till försvaret som MP och V föreslår och ser gärna ett fortsatt tätt samarbete med Nato.

Men det är inte bara inom oppositionen som det råder delade meningar. Statsminister Fredrik Reinfeldt försökte i helgen försvara sig efter den senaste tidens kritik om kraftiga nedskärningar i försvaret och Sveriges apati inför påstådda militära hot. Kort därefter deklarerade både KD-ledaren Göran Hägglund och Jan Björklund (FP) att det finns stora brister i försvaret. Folkpartiet föreslog till och med att det nya yrkesförsvaret bör kompletteras med en viss värnplikt.

– Vi ser en aggressiv och offensiv rysk upprustning. Det gör att försvaret som vi nu har inte räcker till när det gäller mängden personal, säger Jan Björklund.

Fakta: 

Folk och Försvars rikskonferens

  • Konferensen ägde rum i Sälen den 12–14 januari 2014.
  • Konferensen syftar till att sprida aktuell information om säkerhetspolitik och försvar samt att stimulera debatten om dessa frågor.
  • I år gästades den av bland andra Finlands president Sauli Niinistö, statsminister Fredrik Reinfeldt och överbefälhavare Sverker Göranson.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu