S och M bromsar asylvisum | Fria.Nu
  • Runt hundra personer samlades på söndagen på Sergels torg i Stockholm för att hedra dödsoffren för båtolyckan utanför Lampedusa. Tragedin har aktualiserat det politiska förslaget om att införa europeiska asylvisum.
Fria Tidningen

S och M bromsar asylvisum

Frågan om att etablera lagliga vägar för att kunna ta sig till Europa för att söka asyl har blivit aktuell igen. Men varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet tror att förslaget kommer att få gehör.

Tre riksdagspartier har tydligt tagit ställning i frågan om att etablera lagliga vägar in i Europa för att söka asyl. Centerpartiet röstade ja för detta på partistämman för några veckor sedan. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har drivit frågan länge. Förslaget är att göra det möjligt att ansöka om europeiskt asylvisum från ambassaden i hemlandet och på så sätt göra det möjligt att ta sig till Europa och söka asyl på laglig väg. I dag tvingas människor använda flyktingsmugglare och i många fall göra livsfarliga resor till Europa.

Frågan aktualiserades i torsdags förra veckan då nästan 200 migranter omkom i en båtolycka i Medelhavet utanför den italienska ön Lampedusa.

De stora bromsklossarna för att få igenom förslaget om asylvisum är Socialdemokraterna och Moderaterna. Socialdemokraterna vill inte alls svara på frågor om förslaget utan inväntar att regeringen ska ta gemensam ställning i frågan.

– Vi inväntar vad regeringen tycker i frågan, upprepar Socialdemokraternas presstalesperson Odd Guteland, som ett mantra.

På partiledardebatten i söndags kväll kom inget tydligt besked från Socialdemokraterna.

– Jag kan förstå det empatiska i det här, men det skulle bli en ohållbar hantering. Det är två miljoner människor på flykt i närområdet. Det blir inte rätt om de ska söka asyl på beskickningar, sa Stefan Löfven då.

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson i Miljöpartiet säger att den politiska viljan att få igenom ett sådant här förslag är liten.

– Vi försöker skapa opinion i frågan och det är positivt att bristen på lagliga vägar nu diskuteras. Det är viktigt att fruktansvärda tragedier som båtolyckan utanför Lampedusa inte försvinner i nyhetsflödet utan omsätts i politisk handling. Men det finns ingen majoritet för detta i regeringen och även på europeisk nivå är motståndet stort, säger hon.

Även Christina Höj Larsen, från Vänsterpartiet är pessimistisk.

– Jag tror inte att förslaget kan realiseras tyvärr. Tvärtom ser vi att politiken på europeisk nivå går i motsatt riktning där det handlar om hur man kan hålla flyktingar ifrån sig ännu mer. Det manifesteras bland annat genom Frontex och hur exemelvis Grekland använder EU-pengar för att öka gränskontrollen än mer. Jag ser små möjligheter till framsteg. Men det gör inte att vi inte ska driva frågan, säger hon.

Fredrick Federley, talesperson i Centerpartiet i migrationspolitiska frågor, säger att de kommer driva frågan i alliansregeringen.

– Vi kommer att hävda vår ståndpunkt i diskussioner med de andra allianspartierna. Ingen kan ju på allvar mena att människor ska behöva dö under flykten till Europa, säger han.

Fakta: 

17 306 döda på väg till Europa

Bakgrund till förslaget om asylvisum: I dag är människor hänvisade till flyktingsmugglare för att ta sig till Europa och söka asyl. Detta innebär i många fall livsfarliga resor. Sedan 1993 och fram till november 2012 har 17306 personer dött under resan eller i samband med ankomst till Europa.

Källa: United against racism, list of documented refugee deaths through Fortress Europe

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2019 Fria.Nu