Finkänslig kväll med Lloyd Cole | Fria.Nu

Recension


Konsert
Lloyd Cole
När 24 september Var Södra teatern, Stockholm

  • Fin med ibland lite väl lugn stämning med Lloyd Cole.
Fria Tidningen

Finkänslig kväll med Lloyd Cole

Närmare 30 låtar och en två timmar lång konsert – Lloyd Cole vill aldrig sluta under spelningen på Södra teatern i Stockholm.

En ensam man med två akustiska gitarrer har man kanske sett en hel del av i sitt liv. Men denna kväll handlar det om en med 20 års erfarenhet. Lloyd Cole befinner sig kanske i mittfåran låtskrivarmässigt, med ont om nytänk och sångtexter som ibland kan bli väl banala, men är rutinerad och bemästrar verkligen sitt hantverk.

Den tekniska biten är kanske också den mest imponerande under konserten på Södra teatern. Han kan spela gitarr, trollbinder publiken med svarta komiska pärlor i mellansnacket och har en stabil låtskatt att ösa ur.

Det kan alltså inte bli helt fel – men lite. Av nervositet glömmer han några låtar under första setet, kommer av sig ett par gånger och blir verbalt attackerad av en man på balkongen som påstår att Cole försöker rocka men inte kan. Men han parerar alla sådana distraktioner och kör i över två timmar, utan minsta antydan om att vilja sluta.

Han inleder med "Past Imperfect" och "Rattlesnakes" (från tiden med The Commotions på 80-talet) och avslutar första setet med "Like a broken record" och "Diminshed ex". Första setet blir lite tafatt, med för många lugna låtar och få kontraster. Visserligen erkänner Lloyd Cole att han bokade turnén innan den nya, kritikerrosade skivan "Standards" släppts och han lovar komma tillbaka nästa år med kompband och fler upptempo-låtar.

Andra setet blir lite mer köttigt och inleder med vackra hitballaden "Are you ready to be heart broken?", som för övrigt Camera Obscura skrivit ett svar till med deras hit "Lloyd, I am ready to be heartbroken".

De kraftfullare partierna blir strålande. Han sjunger "Don't get weird on me babe" och det blir mer dynamiskt. Överlag skulle konserten ha blivit mycket bättre om den hade kortats ned, pausen tagits bort och han hade sållat hårdare i urvalet.

Men det är en finkänslig kväll och jag ser fram emot en spelning med Bob Hund som kompband, som Cole föreslog på skoj. Men det går lika bra med garagerock-kompisarna från Glasgow.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu