Bländande uppvisning av flamencotraditionen | Fria.Nu

Recension


Konsert
Arcángel
Var: Södra teatern, Stockholm
När: 25 september

  • Arcángel (längst till höger) ackompanjerar den fenomenala dansaren Patricia Guerrero.
Fria Tidningen

Bländande uppvisning av flamencotraditionen

Flamencoartisten Arcángel från Spanien bjuder på en riktig brakshow och belönas med stående ovationer. Hans kristallklara röst har enorm spännvidd och han sjunger med stor lätthet, skriver Jens Ahlberg.

Arcángel vann sin första fandangotävling redan som tioåring i sin hemstad nära Huelva. Senare, ännu vid ung ålder, blev han berömd i Sevilla och fick pris som främste flamencoartist vid en festival.

Arcángel är en artist med full förståelse för traditionen, samtidigt som han vill utveckla flamencon som konstart. Med sig för kvällen har han den formidabla gitarristen Dani de Morón och dansaren Patricia Guerrero, båda prisbelönade, samt bröderna Los Mellis på körsång och palmeros.

Arcángel sjunger med en överraskande lätthet, kontrollerad styrka och gränslös tonalitet och precision. Hans kristallklara röst har stor spännvidd och jämför man med Los Mellis som under kvällen får plats här och där så bygger deras sång kontrastrikt på muskulär tyngd och maskulin explosivitet vilket i helheten passar bra. Arcángels dansare Patricia Guerrero från de klassiska gamla judiska Albaicin-kvarteren i Granada kommer in i tredje låten och river med stark känslosamhet, elegans och kraft av en dansuppvisning som får dammet på Södran att virvla från sekler tillbaka och gnistra till i strålkastarljuset.

Showen är dramatiskt uppbyggd till perfektion och pendlar mellan kraftfullhet och subtilitet, från full sättning till enbart sång tillsammans med bröderna. Så går det över till ett gitarrsolo med Dani de Morón. Publiken svarar ibland upp och går i dialog med artisterna, men inramningen på teatern kan givetvis inte skapa samma närvaro med klappdialog med publiken som på en traditionell tablao i Granada.

Arcángel avslutar med en alegría i tre steg med en förtjusande Patricia Guerrero i turkos dräkt. När det är slut står hela teatern upp och klappar händerna och jublar så mycket att de tvingas köra en ny uppställning, närmare publiken, med flera låtar till. "Det är lättare att få uppskattning för det man gör utomlands än hemma", säger Arcángel och det bevisar publiken verkligen denna kväll.

Efteråt pratar jag med Arcángel och tackar för showen. I samtalet kommer vi bland annat in på hur svårt det kan vara att nå fram i Spanien och att flamencon som konstform inte alltid tas på allvar. Han säger att det saknas respekt för utövarna. Denna kväll tror jag dock han kan somna gott.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu