Fria.Nu

ICC efterlyser Sudans president

För första gången åtalar FN:s internationella brottsdomstol en sittande statschef när Sudans president Omar al-Bashir nu anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur.

Omar al-Bashirs ställning som Sudans president innebär inte immunitet, menar FN:s internationella brottsdomstol, ICC, som åtalar honom för fem fall av brott mot mänskligheten och två fall av krigsbrott. Brotten ska ha begåtts mellan 2003 och 2005 under stridigheter mellan Sudans armé och den allierade Janjaweedmilisen och oppositionella väpnade styrkor i regionen Darfur. Offren tillhörde folkgrupperna fur, masalit och zaghawa, vilka regeringen anser står de oppositionella styrkorna nära.

I sin arresteringsorder mot al-Bashir skriver ICC att han misstänks för att ”medvetet ha riktat angrepp mot civilbefolkningen i Darfur genom mord, utrotning, våldtäkter, tvångsevakuering av ett stort antal civila samt plundring av deras egendom”.

Omar Al-Bashir själv avfärdade enligt AP åtalet med att kalla ICC och FN för ”den nya kolonialismens verktyg”. Han riktade också kritik mot att ICC inte väckt åtal för USA:s och Israels folkrättvidriga angrepp på Irak och Gaza. Som omedelbart svar på anklagelserna kommer Sudan att kasta ut internationella hjälporganisationer som verkar i Darfur, något som organisationerna befarar kommer att få allvarliga konsekvenser för civilbefolkningen.

– Det är absurt att en oberoende organisation hamnar mitt emellan en politisk och rättslig konflikt, säger Arjan Hehenkamp, operationellt ansvarig för Läkare utan gränsers holländska sektion, som menar att 200 000 patienter nu berövas grundläggande medicinsk vård, i ett uttalande.

Onsdagens åtal blev snabbt storpolitik. Kina, som har starka oljeintressen i sudan, krävde i FN:s säkerhetsråd att det skulle upphävas med hänvisning till att det riskerade att försvåra fredsprocessen i regionen. Även Afrikanska unionen och Arabförbundet varnar för att åtalet kan driva Sudan in i en än djupare kris.

Men att ge upp rättvisan är inte trovärdigt eller hållbart i längden, menar människorättsgrupper.

- Det är ingen fredsprocess att tala om. Ingen av parterna har visat någon vilja att nå en lösning på konflikten, säger Richard Dicker från Human Rights Watch, till IPS.

- Åtalet är viktigt, först och främst för befolkningen i Darfur, men också för ICC och rättsskipningen, säger han.

USA stöder åtalet. Landet har länge krävt att FN ska stämpla den sudanesiska regeringens agerande i Darfur som folkmord. ICC:s åklagare Luis Moreno-Ocampo försökte också åtala för folkmord, men detta underkändes av domstolen.

I ett utlåtande skriver domstolen att ”bevisen som åklagarsidan åberopat inte ger rimliga skäl att anta att Sudans regering agerade med särskild avsikt att helt eller delvis omintetgöra folkgrupperna fur, masalit eller zaghawa”.

Omkring 300 000 människor har dödats, tiotusentals har våldtagits och närmare tre miljoner har drivits på flykt i det krigshärjade Darfur enligt FN.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Vi är emot krigsherrarna, fundamentalism och ockupationen”

Med den egna säkerheten som insats har det afghanska Solidaritetspartiet tagit strid mot korruption, religiös konservatism och den starkes rätt. Fria Tidningen träffar en sekulär vänsterrörelse som kritiserar de mäktiga krigsherrarna, vill kasta ut de utländska trupperna och bedriver ett metodiskt jämställdhetsarbete. Men som också när klassiska konspirationsteorier.

Fria Tidningen

Civila afghaner i skottlinjen

Parallellt med att USA drar ned sin truppnärvaro har talibanerna intensifierat attackerna mot afghanska säkerhetsstyrkor. Men oavsett vem som är måltavlan hamnar civilbefolkningen alltjämt i skottlinjen.

Fria Tidningen

Afghansk maktkamp inför USA:s reträtt

Under 2014 lämnar de utländska trupperna Afghanistan. Många befarar att den bräckliga statsapparaten inte ska klara av att sköta säkerheten och att de sociala framsteg som trots allt uppnåtts sedan 2001 ska gå förlorade. Ännu fler fruktar att talibanerna återigen ska ta makten. De enda som är säkert är att Afghanistan går en osäker framtid till mötes, och att maktkampen inför uttåget redan har börjat.

Fria Tidningen

Klimaforum vill skapa nätverk

När politiker sviker måste folket ta ledningen. Det menar arrangörerna bakom Klimaforum 09, den konferens som parallellt med FN-toppmötet samlat hundratals radikala röster för att dela erfarenheter och diskutera alternativ.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu