Fria Tidningen

Klimaforum vill skapa nätverk

När politiker sviker måste folket ta ledningen. Det menar arrangörerna bakom Klimaforum 09, den konferens som parallellt med FN-toppmötet samlat hundratals radikala röster för att dela erfarenheter och diskutera alternativ.

Sedan den 7 december har hundratals föreläsningar, debatter, seminarier, filmvisningar och konserter ägt rum i centrala Köpenhamn. Tillsammans utgör de Klimaforum 09, eller vad arrangörerna kallar ”folkets klimattoppmöte”. 

 

– I det politiska systemet växer avståndet mellan de som bestämmer och vanliga människor, och som vanlig människa kan man känna sig väldigt liten, säger Lisbet Nielsen från Klimaforums sekretariat. 

 

– Här kan människor som arbetar konkret med klimatfrågor mötas. Vi har högre mål än politikerna och vi vill berätta att vi också har lösningar. Det är viktigt att mötas, skapa nätverk och stödja varandra. Först då blir vi starka nog att tvinga politikerna att lyssna.

 

Även om Klimaforum i många avseenden är FN-konferensens motsatts finns också likheter. Att besöka forumet är att uppleva världen i miniatyr, och arrangörerna har lagt särskild vikt vid att bjuda in gäster från Asien, Afrika och Latinamerika. 

 

– Människor från de länderna hörs minst i klimatsammanhang men är de allra mest påverkade. Med Klimaforum har vi kunnat ge dem en möjlighet att höras, det har nog varit det viktigaste för oss. Dels för att de i globala Syd ger oss i globala Nord insikt, men också för att de arbetar mot klimatförändringarna med väldigt konkreta metoder. De löser problem lokalt med de medel som står till buds. De historierna är viktiga.

 

Forumets fyra första dagar ägnades åt att konkretisera en sex månader lång diskussionsprocess till en global deklaration som uttrycker ”förhoppningar, idéer och visioner hos människor och grupper från hela världen”. Deklarationen har överlämnats till de ledare som rest till FN:s klimatkonferens, men dess syfte primära syfte sammanfaller med Klimaforums övergripande drivkraft: att lägga grunden för en global klimatrörelse. Något Lisbet Nielsen tror att forumet har uppnått.

 

– Det har helt klart fötts någonting nytt. Som jag ser det kan man bygga vidare på de möten som skett mellan människor och organisationer. Jag tror att det inte blir en enhetlig rörelse, för det finns redan så många rörelser, men ett nätverk där grupper, länder och kontinenter kommunicerar direkt med varandra.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vingklippt folktoppmöte

Aktionen Reclaim power avslutades som planerat med ett folktoppmöte. Men aktivisterna lyckades inte ta sig in på konferensområdet Bella center, och de ackrediterade delegater som ville delta i aktionen lyckades inte ta sig ut.

Fria Tidningen

Talesman för aktivistnätverk gripen

Vid 15-tiden på tisdagen höll nätverket Climate justice action, som organiserar onsdagens inträngningsförsök på klimattoppmötet, en presskonferens. I anslutning till det greps nätverkets talesman Tadzio Müller, som enligt polisen misstänks för uppvigling.
Fria Tidningen

Fånguppror på Klimat-Guantanamo

För andra dagen i rad använde polisen i går kväll pepparsprej mot frihetsberövade aktivister i Valby, rapporterar danska medier. Aktivisterna ska ha försökt bryta upp burarna i den arrestlokal som fått öknamnet Klimat-Guantanamo.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu