Synpunkten
:

Rätten att tycka till om Tintin

För en tid sedan var jag på en fest. Många där var betydligt äldre än jag och utan särskilt skiftande politiska sympatier: vänsterfolk och liberaler, alla med god marginal till de extrema ytterkanterna. Absolut inga sverigedemokrater. Småputtrigt. Ingen höjde rösten eller blev för full. Städat, medelklassigt. Ytterst intellektuellt. Författare, journalister och kulturarbetare av olika slag. Och helvitt.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Hela bilden av förorten

En av drivkrafterna som fick mig att börja skriva i tidningar var att jag som tonåring bodde i Alby i Botkyrka i södra Stockholms län. Jag tyckte att mediernas bild av min hemort var djupt orättvis. Min enkla protest mot det här gick till så att jag började skriva insändare i Dagens Nyheter och underteckna dem med ”Victor Estby, 17 år, Alby”.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Litteratur med politisk slagkraft

Det sägs att den brittiska pop- och rockmusiken från åttiotalet har Margaret Thatcher att tacka för sin utveckling. Hennes hårdföra politik mot samhällets utsatta och välfärdssystem gav artister som Pink Floyd, Morrissey, Elvis Costello och Billy Bragg energi. Det fanns en tydlig, orättvis makt att rikta ilskan mot och det skapade kreativitet, en kampvilja.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu