Colombia: Första fredssamtalen på tio år

I dag inleds de första fredssamtalen på tio år mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Samtidigt växer de sociala rörelsernas krav på att få sina röster hörda vid förhandlingsbordet.

Fria Tidningen
Debatt
:

Stoppa det svenska stödet till processen i Colombia!

Trots ett formellt eldupphör har tusentals människor mördats av paramilitärer sedan avmobiliseringsprocessen i Colombia inleddes. Att i dagsläget fördjupa det svenska stödet till processen är att blunda för verkligheten, skriver undertecknarna i ett öppet brev till biståndsminister Carin Jämtin.

Plan Patriota drabbar bönder i Colombia

Livet blir svårt för människorna på Colombias landsbygd när regeringen försöker slå ner gerilla-grupperna. Det är inte heller säkert att militären kan vinna över gerilla-grupperna. Farc slår tillbaka hårt.

Nya övergrepp av colombianska armén

I skuggan av den kontroversiella förhandlingsprocessen med paramilitärernas paraplyorganisation AUC har den colombianska armén utfört en rad massakrer under årets första månader. Händelserna ifrågasätter bilden av ökad säkerhet och minskat våld som president Alvaro Uribes regering försöker sälja till världen.

Historiskt val präglas av oro

När irakierna går till val på söndag befinner sig stora delar av landet i en situation av våld, kaos och undantagstillstånd. Valutgången är osäker men mycket talar för ett parlament dominerat av shiamuslimska islamister.

Fria Tidningen

USA har gripit Farc-ledare

På nyårsafton åkte ett amerikanskt flygplan från militärbasen Catam i Colombia. I planet satt Ricardo Palmera, ledare för Farc-gerillan. Planet skulle åka till USA.

Trycket på FARC ökar

Ett flygplan av modellen Super King-300 tillhörande USAs antidrogenhet DEA lyfte på nyårsafton från militärbasen Catam i Colombia med FARC-ledaren Ricardo Palmera ombord. Palmera är den högst uppsatta FARC-medlem som utvisats till USA.

Berlusconi och Bush lovar fortsatt samarbete

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi gjorde förra veckan ett statsbesök i Washington. Besöket kom efter en tid av svåra inrikespolitiska bekymmer för Berlusconi. Under Berlusconis ledning har Italien utvecklats till en av Bushs främsta bundsförvanter i Europa.

Bush lovar fortsättning av kritiserade Plan Colombia

Efter Apec-toppmötet i Chile reste USAs president George W. Bush till Colombia för ett möte med Colombias president Alvaro Uribe. Militärt bistånd och frihandel stog på dagordningen under det korta besöket som kantades av ett massivt säkerhetspådrag.

Sidor

© 2024 Fria.Nu