Debatt
:

För den civila olydnaden

Är civil olydnad verkligen ett alternativ för aktivister som vill förändra världen? Absolut, säger Pelle Strindlund och Stellan Vinthagen, båda erfarna aktivister. Målet med civil olydnad är att nå individer och att låta samtal gå på djupet, skriver de.

Fria Tidningen
Debatt
:

Förtryckets försvarare

I alla tider har det funnits de som försvarat ett bestående, grymt system mot dem som kämpat för medmänsklighet och solidaritet. Ofta är strategierna för bevarandet kusligt lika, något som Pelle Strindlund visar i sin bok Jordens herrar. Här ger han några exempel samtidigt som han uppmanar oss att ge medkänslan utrymme i våra liv.

Fria Tidningen

Konsten att tugga Fjodor Dostojevskij

Tidigt en augustimorgon 2001 togs jag in på polisstationen i Skövde eftersom jag med Ida-Lovisa och Fredric den natten hade hamrat på slakteriutrustning i Skövde slakteri. Innan jag åkte hemifrån hade jag tagit med mig bok; jag visst ju att vi som en följd av aktionen kunde bli inlåsta en längre tid. Jag packade ner en av de tjockaste böckerna i bokhyllan - Dostojevskijs Brott och straff - enligt principen ju tjockare bok desto längre tar det att läsa ut den. Dessutom hade jag påbörjat den en gång och kommit halvvägs, innan jag lagt den ifrån mig.

© 2023 Fria.Nu