Lysande krigsherre hyllas på nytt

Ett urval av Axel Oxenstiernas brev från perioden 1636 och framåt kommer ut i trycket. Denne statsman och krigsherre, den svenska byråkratins fader, hyllas åter.

Fria Tidningen

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

Hockey-idolerna ger tillåtelse att snusa

Världsmästerskapen pågår som bäst i Österrike, och unga spelare här hemma följer sina idoler. Men det är mer än idolernas verk på isen som ungdomarna tar efter. En avhandling från Sahlgrenska universitssjukhuset visar att snusandet hos unga ishockeyspelare bland annat har sin grund i vad spelarna i Tre kronor gör.

Uppgivna kapare bygger för framtiden

Inom den engelska fotbollens supporterkultur talar man ibland om 'there's always next season', när den nuvarande säsongen inte går så bra. Kaparna talar om nästa säsong redan innan årets har börjat.

Bortaplan för göteborgslagen

Andra omgången i Svenska cupen för herrar lottades på onsdagen och för göteborgslagen är det nästan uteslutande bortamatcher. Bara Lärje/Angered får spela hemma, men de möter också allsvenskt motstånd.

Göteborgs Fria

Gamla Ullevi försvinner

Nu är det klart. Det som har varit det stora samtalsämnet i fotbollsgöteborg, bekräftades idag av kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson. Gamla Ullevi ska rivas, och en ny, modern arena ska uppföras på nästan samma plats.

Göteborgs Fria

Sidor

© 2023 Fria.Nu