När alternativen saknas finns andra strategier

Att det inte finns många barnböcker med homofamiljer beskriver Lina Antman som frustrerande. Och de som finns tycker hon inte är särskilt roliga. Men än så länge är böcker som erbjuder alternativa könsroller viktigast för treåriga sonen Einar Antman.

'Som Alfons Åberg, fast gay'

Författarna Annette Lundborg och Bodil Sjöström vill se fler böcker som placerar homofamiljen mitt i vardagen. De skrev sina berättelser Malins mamma gifter sig med Lisa respektive Trollen på Regnbågsbacken för att fylla det tomrum som fanns och för att visa att familjer kan se ut på flera olika sätt.

Få homoförebilder i barnböckernas värld

Ända sedan 1945 då den första boken om Pippi Långstrump kom ut har barnbokstraditionen vuxit sig stark i Sverige. Men familjerna där läsningen äger rum har förändrats och består i dag inte nödvändigtvis av en mamma och en pappa. Den ensamstående föräldern med barn har blivit etablerad i barnboksvärlden. Men att det finns många homopar med barn är något som ännu inte har börjat återspeglas i svensk barnlitteratur. Varför är det så? svarar de största barnboksförlagen på frågan. Utvecklingen går långsamt, men under det kommande året ger två förlag ut var sin barnbok där heterosexualitet inte är givet.

Nya kids i kvarteret

Kids of the Ranch är lika delar musik och konst. Allt flyter ihop och blir ett. Imri Sandström och Elin Mörkberg är aktuella med båda skiva och utställning.

Stockholms Fria

Gubbrock i ny skepnad

I början av mars släpper Idde Schultz och Anna Stadling det gemensamma albumet Vägar Hem, en skiva med tolkningar av svenska låtar från 1970- och 80-talen. För de gamla rockgubbarna håller fortfarande, menar de.

Stockholms Fria

Stressade föräldrar i tidstypisk föreställning

I lördags hade den sönderstressade föreställningen Huvudvärk med E premiär på Turteatern i Kärrtorp. En berättelse om hur det är att vara barn till två föräldrar med omättlig karriärhunger.

Stockholms Fria

Konstkortlek ska ge pengar till fond

I samband med utställningen Konstfeminism i Helsingborg producerades en kortlek med bilder av kvinnliga konstnärer. En fond för kvinnors framtida konstprojekt dit vinsten från försäljningen av kortlekarna ska gå har upprättats.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu