Fördjupning


Erik Sjölin
  • Lina Antman tycker att det är sonen Einars rättighet att ha tillgång till böcker som visar familjer med två mammor.
Fria.Nu

När alternativen saknas finns andra strategier

Att det inte finns många barnböcker med homofamiljer beskriver Lina Antman som frustrerande. Och de som finns tycker hon inte är särskilt roliga. Men än så länge är böcker som erbjuder alternativa könsroller viktigast för treåriga sonen Einar Antman.

– Måste man själv bli författare för att ge sitt barn bra litteratur?

Lina Antman tycker det är svårt att hitta böcker åt sin treåriga son Einar. Det gäller ur både genus- och familjeperspektiv. De få böcker med icke-heterosexuella familjer som finns, Malins mamma gifter sig med Lisa och Trollen på Regnbågsbacken, har hon faktiskt aldrig läst.

– Jag har sett utdrag från böckerna, men de har helt enkelt inte verkat intressanta, utan snarare konstruerade och tråkiga. Det räcker inte att någon skriver en bok om det alternativa, det måste vara bra också. De överpedagogiska och problematiserande inslagen känns inte naturliga i barnböcker, det blir ointressant litteratur. Jag vill läsa om roliga saker som känns aktuella i min treårings liv. Men jag antar att det tar ett tag för den här sortens litteratur att hitta formen.

När alternativen saknas finns det andra strategier. Lina Antman undviker att läsa böcker med tydliga mamma- och papparoller.

– Det finns många böcker som inte handlar om traditionella familjer. Jag gillar Pettson och Findus och Lena Anderssons böcker om Kotten. Mamma Mu handlar om vänskap och i Else-Marie och småpapporna av Pija Lindenbaum finns ju en mamma och sju pappor! Men framför allt gillar jag 70-talets barnböcker med Alfons Åberg och Lilla Anna och Långa farbrorn, då fanns en friare form av relationer mellan vuxna och barn.

Att inte ha tillgång till barnböcker där homofamiljer naturligt finns med i handlingen beskriver Lina Antman som frustrerande. Men för Einar Antman, som än så länge bara är tre år gammal, tycker Lina att det är barnböckernas genusperspektiv som just nu känns viktigast, eftersom en stor del av litteraturen förmedlar konserverande könsroller. Funderingar kring hur hans familj ser ut tror hon att han ännu inte har, men att det kommer att förändras när han blir äldre.

– Jag skaffade barn på egen hand och har fram till nyligen varit ensamstående. Den dagen han märker att det är mindre vanligt med två mammor tycker jag att det är hans rättighet att få sin familj återspeglad i litteraturen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Få homoförebilder i barnböckernas värld

Ända sedan 1945 då den första boken om Pippi Långstrump kom ut har barnbokstraditionen vuxit sig stark i Sverige. Men familjerna där läsningen äger rum har förändrats och består i dag inte nödvändigtvis av en mamma och en pappa. Den ensamstående föräldern med barn har blivit etablerad i barnboksvärlden. Men att det finns många homopar med barn är något som ännu inte har börjat återspeglas i svensk barnlitteratur. Varför är det så? svarar de största barnboksförlagen på frågan. Utvecklingen går långsamt, men under det kommande året ger två förlag ut var sin barnbok där heterosexualitet inte är givet.

'Som Alfons Åberg, fast gay'

Författarna Annette Lundborg och Bodil Sjöström vill se fler böcker som placerar homofamiljen mitt i vardagen. De skrev sina berättelser Malins mamma gifter sig med Lisa respektive Trollen på Regnbågsbacken för att fylla det tomrum som fanns och för att visa att familjer kan se ut på flera olika sätt.

© 2024 Fria.Nu