'Som Alfons Åberg, fast gay'
Författarna Annette Lundborg och Bodil Sjöström vill se fler böcker som placerar homofamiljen mitt i vardagen. De skrev sina berättelser Malins mamma gifter sig med Lisa respektive Trollen på Regnbågsbacken för att fylla det tomrum som fanns och för att visa att familjer kan se ut på flera olika sätt.
- Det var ilska som var den största drivkraften.
Annette Lundborg skrev sin bok på grund av den frustration hon kände över att det inte fanns några böcker som hon på ett naturligt sätt kunde läsa för sina barn. Böcker som i enkelhet handlade om familjer som såg ut som hennes egen. Malins mamma gifter sig med Lisa är i dag en av de två svenska bilderböcker med homotema som finns. Boken gavs ut av förlaget Eriksson & Lindgren för sju år sedan, 1999. Men vägen dit var inte den enklaste.
- Jag fick kämpa ganska länge innan det var något förlag som vågade satsa på att ge ut den här typen av bok.
Det förlagen sa till henne då kallar hon 'det vanliga' - att det var ett för smalt område, att det kunde bli lite vanskligt.
- Som om förlagen själva skulle hamna i något slags utsatthet, att bli stämplade som någon sorts... Jag vet inte, säger hon. Det här har Eriksson & Lindgren berättat för mig efteråt. Det var just rädslan för att sticka ut som ett etablerat barnboksförlag som de oroade sig för. Att de skulle gå i bräschen för den här typen av litteratur. Men efter att de gett ut boken har de inte ångrat sig en sekund, eftersom de fått väldigt positiv respons.
För Bodil Sjöström var det inte lika svårt att få sin bok Trollen på Regnbågsbacken utgiven. Förlaget Atlas gav ut den samma år som Annette Lundborgs bok kom.
- Jag hade en idé och frågade Atlas om de var intresserade och de sa ja. Det var inte det minsta svårt, berättar Bodil Sjöström.
Trollen på Regnbågsbacken blev till under liknande former som Malins mamma gifter sig med Lisa. Bodil Sjöström hade många vänner med barn, men där familjebildningarna inte såg ut som de heterosexuella.
- Jag upptäckte när jag läste sagor för mina vänners barn att det inte fanns några berättelser som de kunde känna igen sig i. Då tänkte jag att jag skriver en själv istället.
I båda böckerna är de annorlunda familjebildningarna centrala. I Trollen på Regnbågsbacken hamnar berättarjaget hos en trollfamilj bestående av två mammor, två pappor och två barn. Hon får reda på att troll finns överallt, mitt ibland oss, men det är inte alltid vi vet att de är just troll.
- Jag byggde mycket i boken på schabloner och det hade jag nog inte gjort i dag. Det har hänt så mycket i homovärlden sedan jag skrev berättelsen, men då ville jag helt enkelt visa att världen är full av homon.
I Annette Lundborgs bok ska Malins mamma gifta sig med sin flickvän Lisa. Malin har också en pappa. Han har en pojkvän som heter Niklas och det är han som ska bli far till det barn som Lisa väntar. På så vis ska även de få bli föräldrar.
- Jag ville berätta att en sådan här familj ser ut precis som alla andra familjer när det gäller barns behov av kärlek, närhet och respekt, förklarar Annette Lundborg. Jag ville göra det till en familj med barn som får öroninflammationer, kikhosta och allt det där vanliga. Men jag ville också berätta hur det faktiskt kan gå till när man skaffar barn, utan att vara för överkonkret. Jag skrev framför allt boken till alla mammor, pappor och barn som var i min situation. Men jag hoppades också att den skulle kunna ligga framme på förskolor och sexårsverksamheter.
Bodil Sjöström tror att det är viktigt för barn med homo- eller bisexuella föräldrar att ha tillgång till böcker som handlar om familjer som ser ut som den egna.
- Det är jätteviktigt för barn att känna igen sig. Men det är också viktigt att heterofamiljer får se något annat för att öka toleransen. Jag vet att det finns många familjer som vill visa för sina barn att andra familjebildningar existerar. Kanske det finns ett barn på dagis som blir hämtat av två pappor. Särskilt här i Stockholm går det inte att blunda för det. När jag skrev boken var det ganska udda, men nu ser man fler familjer och öppenheten har blivit större.
Annette Lundborg tror att förändringar kommer i framtiden.
- Homofamiljerna blir hela tiden fler och fler. Den första generationen barn som öppet gått ut med den här typen av familjebildning börjar bli stora nu och kanske själva börjar säga ifrån.
Personligen vill Annette Lundborg se fler böcker som inte sätter sexualiteten eller det annorlunda främst i berättelsen.
- Om det handlar om en flicka som får ett handikappat syskon eller åker på äventyr eller vad som helst så kan biberättelsen vara att det är en homofamilj, men att det kommer i andra hand.
Liknande tankar har Bodil Sjöström. Hon tycker inte att det ska behöva vara så himla speciellt bara för att det handlar om homosexuella familjer. Hon vill ha böcker som placerar homofamiljen mitt i vardagen:
- Som Alfons Åberg, fast gay.