Glittrande björnar och biobesök

Årets filmfestival i Berlin slutade i veckan. Berlinale har med sin 56:e årgång stärkt sin ställning som en av de viktigaste filmfestivalerna i Europa. Här visas filmer där politiken eller samtidskommentaren är lika viktiga som underhållningen.

Göteborgs Fria

Adolf Hitler, nazismen och ondskans vardagliga charm

Den tyska filmen Der Untergang är en tysk storsatsning som kommer till Sverige inom kort. Den visar Hitlers sista veckor i bunkern, och har för första gången visat Hitler som en människa och inte som ett odjur. Den väcker starka känslor. Här är vad den väckt i mig:

Det måste ha varit helt underbart att vara nazist. Jag har inte förstått det förut. Att in i slutet vara så hängiven en idé om folklig samhörighet. Pliktuppfyllelse och självuppoffring gör inte bara en själv till en bättre människa. Genom att förinta sina mindervärdiga fiender förbättrar man mänskligheten för evigt.

Stockholms Fria

Popkomm - musikmässa i Berlin

Krisen i musikbranschen är en möjlighet för mindre bolag och kreativa utbrott. Känslan av att de stora är osäkra - flera av de riktigt stora bolagen höll sig borta från årets Popkomm - gör att de små övertygade kreativa bolagen ser sin chans.

Stockholms Fria

De gröna räddar regeringen i Berlin

Den uträknade rödgröna regeringen har inte bara stoppat förlusttrenden. Kommunalvalet i Nordrhein Westfahlen, NRW, fick opinionen att svänga och ger nytt hopp för återval 2006. Mycket tack vare de Gröna.

Osäkert vad som kommer att hända i tysk politik

Förra söndagen var det val i två tyska delstater: Sachsen och Brandenburg. Resultatet blev inte som man hade trott, och det är svårt att veta hur politiken i Tyskland kommer att förändras. Kanske kommer de stora partierna att börja samarbeta med andra partier än de brukar. Och varför röstar så många unga på högerextrema partier?

Ett mediakrig mot arbetslösa, socialbidragstagare och östtyskar

Det är deras fel att socialstaten nu måste i grunden reformeras. De 4,5 miljonerna arbetslösa används skoningslöst av arbetgivare för att pressa de tyska fackföreningarna bort från både kollektivaavtal, anställningskydd och nu senast även sjukförsäkringarna. Den socialdemokratiske kanslern Schröder låter som en sur Carl Bildt, som far ut mot en 'självbetjäningens mentalitet i välfärdsstaten'.

© 2023 Fria.Nu