• Knaak klub i Prenzlauerberg - en gång en Jugendklubb i DDR - var väldigt populär. HI-LO-tones fick upp klubbkänslan vid ett av de över 400 artistupptr
Stockholms Fria

Popkomm - musikmässa i Berlin

Krisen i musikbranschen är en möjlighet för mindre bolag och kreativa utbrott. Känslan av att de stora är osäkra - flera av de riktigt stora bolagen höll sig borta från årets Popkomm - gör att de små övertygade kreativa bolagen ser sin chans.

Berlin är helt rätt stad för Popkomm, hördes det från förtjust från olika branschtalare. Ett av de stora temana på mässan var givetvis internets roll, och det var ingen slump att Apple var representerat med ett stort antal talare.

Mässan Popkomm, Europas näst största musikmässa, lockade i år rekordmånga till Berlin. 300 paneldebatter med över 50 olika ämnen bjöds för fackfolket. Den sextonde Popkommfestivalen samlade folk från 40 länder, med 630 utställare och över 900 firmor som deltog.

- Jag tycker det har varit väldigt givande att vara på Popkomm i Berlin, även om jag var här för kort tid för att få en överblick. Det är absolut ett ställe där man kan göra viktiga kontakter, menar Linda Kumberg på Skiva, ett promotionbolag i Göteborg, som fått ytterligare en bra USA-kontakt.

- Det mest positiva är att tekniken, och allt med internet har lugnat ner sig lite. Det är viktigt, men man börjar se mer till musiken.

- Det som överraskade mig mest var en spelning med Rammstein - akustiskt. Jag hade inte kunnat tänka mig dem akustiska innan.

- För mig var annars största grejen att höra Beach Skaters få en publik på 9 000 i Deutschland Halle att sjunga med i varje låt. Vi är distributörer för dem i Sverige, och det har inte varit riktigt så lätt.

Det häftiga och hemska med Popkomm för musikentusiasten är annars alltid samma sak: det går inte att vara där utan att missa något. Är man på Taucher och lyssnar på lyriska, mystiska finska band, eller dyker in på Ninja Records spelning på Icon - så missar man rockdraget på Knaak klubb. Jag menar... Försök hinna med mer än tre klubbar på en natt i Göteborg, Malmö eller Stockholm. Du hinner till dörrvakterna, sedan är det dags att vända. I Berlin är det coolare, och efter att dörrvakten hälsat välkommen glider man helt enkelt in, ingen 'idiotmönstring' och utsortering alltså - och då kan man hinna med de 26 klubbar som ingår i klubbfestivalen. Tänk då på att ha sovit - innan du kommer hit. Nätterna börjar inte före halv tolv, och slutar mellan fem och sju på morgonen för de riktigt tappra.

De riktigt strålande tiderna för Berlin är tillfälligt över. Nyligen beslutade ett av Tysklands största bolag att flytta huvudkvarteret till München i stället för Berlin. Branschbedömare tvivlar på det riktiga i det beslutet, men faktum är att klubbarna börjar tappa publik. Men fortfarande kommer över 1 000 personer till Maria vid Spree, en av de legendariska och fortfarande välbesökta klubbarna inte långt från Hauptbahnhof.

- Det kommer nog att bli en hel del sammanslagningar efter vad man hör av folk, men det finns ju en del klubbliv att ta av, menar Johan Melin som producerar Bitnet - radio med techno och andra elektroniska musikformer som tyngdpunkt, vanligen sänt från Norrköping.

- När jag var på Popkomm för nio år sedan var allt övermodigt stort och helt inställt på växande. Sedan har luften ju gått ur en hel del av branschen. Men nu verkar det som att Popkomm i Berlin kan bli en pånyttfödelse för många.

- Det intressanta blir det gytter och det kaos som kan bli i en stad som Berlin. Här blandas det internationella med en livaktig lokal scen, och de små och medelstora har definitivt chansen vara med och prägla framtidens musikliv. Detta eftersom de stora bolagen tvekar. Man vet i dag inte vad som kan bli en kommersiell succé.

- Personlig favorit för mig var Josh Wink på Maria som Cocoon presenterade. Maria är också en av mina favoritklubbar i Berlin.

Visserligen kommer Berlins Popkomm knappast att växa om Cannes i betydelse, till Europas största musikmässa, i alla fall inte än på några år. Men klart är att musikbranschen är nöjd med flytten från Köln, och nästa års Popkomm blir ännu mer och ännu större.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Glittrande björnar och biobesök

Årets filmfestival i Berlin slutade i veckan. Berlinale har med sin 56:e årgång stärkt sin ställning som en av de viktigaste filmfestivalerna i Europa. Här visas filmer där politiken eller samtidskommentaren är lika viktiga som underhållningen.

Göteborgs Fria

Adolf Hitler, nazismen och ondskans vardagliga charm

Den tyska filmen Der Untergang är en tysk storsatsning som kommer till Sverige inom kort. Den visar Hitlers sista veckor i bunkern, och har för första gången visat Hitler som en människa och inte som ett odjur. Den väcker starka känslor. Här är vad den väckt i mig:

Det måste ha varit helt underbart att vara nazist. Jag har inte förstått det förut. Att in i slutet vara så hängiven en idé om folklig samhörighet. Pliktuppfyllelse och självuppoffring gör inte bara en själv till en bättre människa. Genom att förinta sina mindervärdiga fiender förbättrar man mänskligheten för evigt.

Stockholms Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu