Asylsökande i Grekland protesterar mot hårdare tag

På den grekiska ön Samos har asylsökande under våren protesterat och
hungerstrejkat mot långa häktestider och en allt mer hårdbevakad
gräns. Nu riktar Amnesty kritik mot att asylsökande behandlas som
brottslingar.

Fria Tidningen

Varannan damernas ger kvinnorna makten i det fattiga Bihar

I Indien avgjordes i veckan ett parlamentsval där de flesta kandidaterna även denna gång var män. Annat är det i byråden på Indiens landsbygd: där finns fler kvinnliga politiker än i resten av världen tillsammans. I Bihar, landets fattigaste delstat, har en kvoteringsreform gjort att mer än hälften av de folkvalda är kvinnor – över 70 000 kvinnliga politiker. Men få av dessa kan ens läsa och männen från de högre kasterna är ovilliga att dela på makten.

Fria Tidningen

Barnsexturismen i Gambia svår att stoppa

Kampen mot den globala barnsexturismen går trögt. I Gambia arbetar man med att få bort stämpeln som ett paradis för utländska pedofiler. Samtidigt är landet beroende av charterturismen från Europa som når sin topp under vinterhalvåret.

Torsk på Thailand

Från ett hotell på den thailändska orten Pattaya anordnar företaget Scandalic golfresor för svenska turister. På hotellets restaurang serverar de svensk husmanskost och säljer snus. I baren lockar de med prostituerade thailändska kvinnor.

Delade meningar i Indien tio år efter provsprängningen

I morgon är det tio år sedan Indien chockade omvärlden med att provspränga kärnvapen i Tharöknen. Landets ledare menar att Bomben är en passande symbol för den framväxande supermakten. Invånarna i den lilla byn närmast platsen för provsprängningen håller inte med.

En vardag utan rättigheter

Berättelsen om er kan börja med en scen från akutmottagningen på det största sjukhuset i Delhi, vid en kal vägg under flimrande lysrör. Där finns minnet kvar från en av er som dog förra sommaren av ett knivsår i magen. Läkaren visste inte om personen skulle läggas in på kvinnornas eller männens avdelning och personen lades därför emellan, utanför i entrén och glömdes bort. Historien är, som du sade Mangal, en illustrerande bild av er situation sextio år efter att ert land blev självständigt och alla medborgare skulle få lika rättigheter.

© 2023 Fria.Nu