Emma Missne, inledarskribent.

Inledare


Emma Missne
Fria Tidningen

Våld föder våld föder våld föder våld

Oavsett om den syriska regimen faktiskt har använt kemiska stridmedel för att massakrera den egna befolkningen, är frågan vi måste ställa oss: Vad leder en militär attack mot Syrien till, skriver Emma Missne.

Vapenskramlet och hotet om ett militärt angrepp mot landet ligger som en ljudmatta över Syrien. Likt i ett dataspel kan vi ta del av möjliga attackplaner.

Ett snabbt, begränsat militärt ingrepp. Har vi hört den förut? Det vilar en ton av illa dold upphetsning över krigsretoriken.

Det mycket allvarliga läget i Syrien förvärrades ytterligare för två veckor sedan i vad som antas vara en attack med kemiska stridsmedel från regimen, riktad mot den egna befolkningen. Uppemot 1 300 personer tros ha fallit offer för attacken.

I Syrien har över hundra tusen människor dödats sedan 2011 och en stor del av landets befolkning är på flykt.

Vid kemiska stridsmedel gick USA:s ”röda linje” – där gick gränsen. Om regimen i Syrien använder sig av kemiska vapen kommer USA att ta till militära medel. Obama menar nu att det inte råder något tvivel om att den syriska regimen använt kemiska vapen.

Obamas tvärsäkerhet liknar den som Bushadministrationen använde för att motivera invasionen i Irak, för att Saddam Hussein förfogade över massförstörelsevapen. Och det mesta pekar på att kemiska vapen har använts. Det mesta pekar på att det är regimen som är skyldig.

Men oavsett det. Oavsett om den syriska regimen faktiskt har använt kemiska stridmedel för att massakrera den egna befolkningen, är frågan vi måste ställa oss: Vad leder en militär attack mot Syrien till?

Det talas om ett ”begränsat militärt angrepp”. Ingen verkar tro att det kommer att stoppa våldet och sätta stopp för den katastrof som pågår. Nej, det handlar om att sätta upp en gräns och ta konsekvenserna av det. Det handlar om att gå till militärt angrepp därför att du lovat att göra det. USA ser det som sin uppgift att skicka ett budskap till andra länder som i framtiden skulle kunna tänkas använda kemiska vapen mot civila.

Det gjorde även den brittiska regeringen, som drabbades av ett hårt bakslag i parlamentet som röstade nej till ett militärt angrepp i Syrien.

Också den franska regeringen vill se ett militärt ingripande.

Men vi kan inte leva i en värld där regimer störtas med militärmakt. Det går inte att skapa fred och en rimlig världsordning genom militära invasioner. Det har aldrig fungerat. Det kommer aldrig att fungera.

Och följderna av något som är tänkt som ett ”begränsat angrepp” är omöjliga att förutse. Ett eskalerat krig skulle få katastrofala följder för hela regionen.

Under konflikten har vapentillförsel och militärt stöd, i vanlig ordning, trappats upp. Ryssland har understött regimen i Syrien och USA och dess allierade oppositionen.

Och ja, omvärlden måste agera. Vapentillförsel måste bytas mot vapenembargo mot samtliga parter.

Våld föder våld föder mer våld. Det går inte att skapa en rimlig, möjlig värld genom militära invasioner. Vi måste skapa den värld vi vill leva i med medel vi kan leva med.

Fakta: 

Emma välkomnar nyheten att syriska flyktingar som tar sig till Sverige ska få permanent uppehållstillstånd.

Fokusfrågor

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu